UMJETNICI ZAVRŠILI PROJEKT A.R.T.I.S.T. U STOCKHOLMU

UMJETNICI ZAVRŠILI PROJEKT A.R.T.I.S.T. U STOCKHOLMU

15. lipnja 2023.

Odabrana se ekipa učenika u pratnji dvije profesorice u nedjelju, 14. svibnja 2023., zaputila u glavni grad Švedske kako bi odradila zadnju mobilnost projekta A.R.T.I.S.T. Odabrani učenici koji su predstavljali našu školu na ovoj mobilnosti bili su Lucija Popović i Karla Cvetković iz 2. OG, Tanja Katalinić, učenica 2. EK i David Belcar iz 3. a OG. U pratnji su im bile profesorice Vesna Kajganić i Jasna Iličić.

Avantura je krenula iz Valpova, preko Tuzle do Stockholma. Prvi je dan iskorišten za smještanje u hostel i upoznavanje s gradom.

Ponedjeljak je bio rezerviran za upoznavanje s domaćinima te partnerima iz dviju poljskih škola, talijanske i španjolske škole. Brodom su se odvezli na otok Ekerö na kojemu su prošetali „Bankom jabuka“, obišli dvorac, park te ručali klasični švedski ručak.

Utorak su sudionici projekta proveli na likovnoj radionici koju je vodila umjetnica Saadia Hussain u Mångkulturellt centrum. Radionica je bila vrlo zanimljiva i prilika za pokazivanje slikarskoga talenta. Svi su sudionici pokazali kako se u svakome od njih krije umjetnik. Nakon radionice i ručka, sudionici su posjetili Paradoxmuseum.

I srijeda je donijela zanimljivu kovačku radionicu s vikingom Martinom Ahlsen u Handenu. Svi su imali priliku izraditi vlastiti novac i privjeske. Ručak je također bio organiziran u vikinškom selu. Martin je nakon završenih radionica zapjevao tradicionalne kovačke pjesme.

Četvrtak prijepodne proveden je u čuvenom Vasa muzeju, razgledavanju Gamla Stana (Starog Grada), Djurgårdena (parka) i Kungliga Slottet (Kraljevske palače). Nakon zajedničke je večere bila ceremonija podjele certifikata i time je službeno  završila i posljednja mobilnost u ovome projektu.

Put u Švedsku ne bi bio potpun bez druženja s poznatom aktivisticom Gretom Thunberg. Cijela joj se ekipa projekta pridružila u petak ispred zgrade Parlamenta. Nakon tihog prosvjeda, pridružili smo se velikom broju znatiželjnika i pogledali smjenu straže u Kraljevskoj palači.

Subota je bio dan povratka u Valpovo.

Bilo je ovo jedno vrlo zanimljivo i lijepo putovanje na kojemu su se neki po prvi puta vozili avionom, iskusili smještaj u hostelu, doživjeli noć bez pravoga mraka, sedam dana živjeli na klasičnim švedskim obrocima, pronašli svoje skrivene talente, upoznali nove ljude. U svakom slučaju, nezaboravno.

Wordpress Gallery Plugin Free