UČENIK DARIO AMENT GOSTOVAO U HRT EMISIJI “DOBRO JUTRO, HRVATSKA”

UČENIK DARIO AMENT GOSTOVAO U HRT EMISIJI “DOBRO JUTRO, HRVATSKA”

4. veljače 2022.

Bliži se drugo izdanje Digitalnog učeničkog inkubatora, projekta za mlade usmjerenog prvenstveno na osnovnoškolce i srednjoškolce. Cilj ovakve mrežne edukacije je potaknuti mlade da razmišljaju “poduzetnički” i proaktivno, te da se na neki način uključe u društvo. Voditelj projekta Filip Vrhovnik istaknuo je u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” da je digitalni učenički inkubator pokrenut kao zajednička inicijativa Instituta za inovacije Školske knjige i Znanstvenog centra izvrsnosti, da se u vremenima pandemije i socijalnog distanciranja povežu oko smislenih stvari i usmjere prema budućnosti i kreativnosti, inovacijama i stvaranju projekata.

Vrhovnik dodaje da je “prvo izdanje prošlo odlično, jer su uspjeli okupiti zajednicu ljudi koja razmišlja drugačije i želi se aktivirati”.

– Gotovo 2.000 njih iz više od 160 škola, kroz period od 3 i nešto mjeseca razvili su više od 170 inovativnih projekata. Stvarno smo zadovoljni, ističe. Učeničkih ideja bilo je raznih što im je, kaže, bilo veliko zadovoljstvo jer su učenici dolazili iz različitih škola.

Uz osnovne škole, tu su bile i srednje – od obrtničkih i zdravstvenih, do ekonomskih i gimnazija.

– Bilo je projekata od recikliranja materijala, uređivanja škole, aplikacija, igrica, platforme za pomaganje u mentalnom zdravlju učenika i mladih – stvarno širok set različitih projekata. Drago nam je da se svatko može izraziti kroz naš projekt, kazao je. Sam projekt je imao i društveni aspekt, koji je pomogao učenicima da se međusobno povežu i zajedno rade.

Dario Ament, učenik 3. razreda Elektrotehničke škole Valpovo, dio je prošlogodišnjeg pobjedničkog tima. Njegova je škola objavila poziv na natječaj putem svoje web stranice, a profesor i mentor im je proslijedio poziv da se prijave.

– Naš projekt je bio vezan za pametne zavjese koje bi služile za prianjanje Sunčeve energije koja bi proizvodila električnu energiju, koju bi mogli skladištiti, prodavati HEP-u ili ju sami koristiti, izjavio je Dario.

Motivaciju za rad na ovakvom projektu, kaže, dao im je profesor Boris Špuljek, koji im je objašnjavao kako bi njihov projekt u stvarnosti funkcionirao – što im je kao učenicima elektrotehnike bilo zanimljivo i korisno.

– Uz dobru organizaciju vremena smo uspjeli odraditi i ovaj projekt svaki tjedan, kaže. Njihova zamisao u početku je bila samo ideja, no kad su shvatili da je zaista ostvariva, krenuli su raditi i na njezinoj realizaciji.

Postavlja se pitanje rađaju li se djeca s takvom proaktivnim razmišljanjem ili ih možemo motivirati i učiniti takvima.

– Možemo i moramo ih učiniti takvima. Rođenjem nismo kreativni, i obrazovni sustav mora kontrirati urođenoj nekreativnosti čovjeka. Kreativnost, inovacije, ovakav pristup i angažman koji su svi oni pokazali je nešto što se trenira i razvija, i moramo na tome raditi kontinuirano. To je još jedan aspekt koji želimo postići kroz projekt, da ih potaknemo i treniramo im to kritičko promišljanje, da znaju rješavati kompleksne probleme, napominje Vrhovnik. Uloga profesora mentora u ovakvim projektima, kaže, je inspirativne i motivacijske prirode – oni iz učenika znaju izvući najbolje, a profesori koji su najuspješniji u tome za svoj trud dobiju i priznanje „Mentor inovator“ na kraju cijelog projekta.

Prijave za ovogodišnji Digitalni učenički inkubator su otvorene, a prijaviti se može do 14. ožujka.

– 14. veljače krećemo s edukacijskim dijelom programa, i tko god se uključi ranije imat će tu određenu prednost i moći čuti razgovore s poduzetnicima i određena predavanja. Potrebno je ispuniti online obrazac na digitalniinkubator.eu. Mogu se prijaviti učitelji koji onda prijavljuju učenike, a mogu se prijaviti i učenici samostalno, zaključuje Vrhovnik.

Izvor: magazin.hrt.hr