UČENICI NAŠE ŠKOLE U PORTUGALU U SKLOPU ERASMUS + PROJEKTA

UČENICI NAŠE ŠKOLE U PORTUGALU U SKLOPU ERASMUS + PROJEKTA

17. prosinca 2018.

Povodom odobrenog projektnog prijedloga SŠ Valpovo na programu KA1 u sklopu Erasmus+ projekta koji u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe europske unije, naših je 17 djevojaka odrađivalo stručnu praksu u portugalskom gradu Braga.

U projektu su sudjelovale 3 učenice iz 3. ekonomske (Lea Pendić, Petra Hrsto i Tamara Habus), 5 učenica iz 4. ekonomske (Martina Vileta, Katarina Sopek, Petra Lerinc, Tamara Mitrić i Ivana Malarić), 5 učenica iz 4. komercijalne (Ana Krišković, Dolores Molnar, Ana Perković, Renata Papić i Nikolina Torjanac) te 4 učenice iz 3. prodavača (Ema Srakić, Rebeka Sinković, Matea Noveski i Nikol Markser). Za to je zaslužan profesor sociologije, Krunoslav Vukelić koji se pobrinuo za dobru organizaciju i da sve prođe u najboljem mogućem redu.

Izvješće

Na put smo krenuli 4. studenoga 2018. Obišli smo puno predivnih mjesta kao što su Braga, Lisabon, Ponte de Lima, Viana de Castelo, Nacionalni park Peneda-Geres, Porto i druga mjesta. Ljudi, koje smo tamo upoznali, prirasli su im srcu i bilo nam je jako teško rastati se od njih jer smo se u kratkom roku (3 tjedna) jako zbližili sa zaposlenicima kompanije Bragamob, njihovim mentorima i ostalim sudionicima Erasmus+ projekta. Posebno treba istaknuti vodiča Leonarda koji je do samoga kraja bio s nama kao s najboljim prijateljima. Također, i završni govor gospodina, jednog od zaposlenika Bragamoba bio je vrlo dirljiv i motivirajuć. Radna mjesta na kojima smo tamo radili bila su vrlo zanimljiva i puno smo toga naučili. Na primjer, učenice koje su radile u Sameiro Travelu, imale su prilike biti turistički vodiči skupini Hrvata koji su došli razgledati Portugal. Učenice koje su radile u Travel Dreamu naučile su raditi pakete za putovanja. Učenice koje su radile u Lote 59, naučile su isticati ključne riječi na stranicama kako bi ih ljudi lakše prepoznali i pronašli. Puno smo toga novoga naučili i svi su nas uvijek hvalili kako smo najbolja grupa do sada. Njihovi su djelatnici bili jako zadovoljni kako su naši učenici, nakon svakog obavljenog zadatka, htjeli još novih zadataka. Svi su bili vrlo zainteresirani za nove informacije. Kući smo se vratili 24. studenoga. Stigli smo bez ikakvih problema, puni novih iskustava, doživljaja, a što je najvažnije, vrlo sretni, zadovoljni i ponosni.

Dan prije polaska imali smo svečanu večeru nakon koje smo dobili certifikate na kojima je potvrđeno da smo odradili praksu u Portugalu. Zahvalni smo svima koji su nam omogućili da se ovaj lijepi projekt ostvari i provede. Također, posebno se zahvaljujujemo ravnateljici, prof. Svjetlani Kalpić na odobrenju i svakoj podršci te profesorici Tanji Kokić koja nas je pripremala i provjeravala naše jezične vještine prije polaska u Portugal. Ravnateljica Svjetlana Kalpić i prof. Krunoslav Vukelić nastavljaju s radom i organizacijom 2. dijela projekta u koji će se uključiti učenici drugih smjerova trogodišnjih i četverogodišnjih strukovnih škola. Zahvaljujem svima na svakom ostavljenom komentaru, lijepoj riječi i podršci.

 

Novinari SŠ Valpovo i

učenica Tamar Habus, 3. ek