GIMNAZIJALCI SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA VEČERI MATEMATIKE

GIMNAZIJALCI SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA VEČERI MATEMATIKE

15. prosinca 2018.

U četvrtak 6. prosinca 2018. godine učenici naše škole s profesoricama matematike Tihanom Weigand i Draženkom Mikić, sudjelovali su na Večeri matematike koja se već petu godinu zaredom održava u Trećoj gimnaziji u Osijeku. Ove je godine sudjelovalo oko 500 učenika naše županije.

Večer matematike je manifestacija koju je pokrenulo Hrvatsko matematičko društvo, a održava se od 2013. godine prvog četvrtka u prosincu. Ovogodišnja Večer matematike odvijala se u tri dijela: pričaonice od 17:30 do 18:00, radionice od 18:00 do 19:00 te kviz „Tko zna, zna!“ za učenike 4. razreda s početkom u 19:15. Naši su učenici tijekom svih navedenih aktivnosti mogli otkriti kreativniju i zabavniju stranu matematike te uvidjeti da ona može biti puno zanimljivija nego što se to ponekad čini na nastavnome satu.

Naše su profesorice organizirale radionicu pod nazivom „Može li gore?! Zaključani u matematičkoj učionici“ ili poznatije pod nazivom „Escape room“. Učenici su bili zaključani unutar učionice te su uz niz problema morali pronaći izlaz, naravno uz pomoć matematike. Svi sudionici bili su potpuno oduševljeni radionicom te se nadaju da će naše profesorice i sljedeće godine održati nešto slično, ili pak još zabavnije! Neke od ostalih radionica na kojima su sudjelovali naši učenici bile su: „Kakuro“, „Savršeni čovjek“, „Matematika i glazba“, „Tajanstvena narukvica“ te mnoge druge.

Na Večer matematike svake se godine javlja sve veći broj učenika, što nas čini vrlo ponosnima. Sve veći broj prijavljenih učenika pokazuje da je zanimanje za matematiku i dalje prisutno, čak i u porastu, te da su učenici spremni odvojiti svoje vrijeme kako bi naučili nešto novo i stekli neka drugačija iskustva o matematici.