UČENICI I DJELATNICI  SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA MOBILNOSTI U RUMUNJSKOJ (12. – 16. PROSINCA 2021.)

UČENICI I DJELATNICI SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA MOBILNOSTI U RUMUNJSKOJ (12. – 16. PROSINCA 2021.)

20. prosinca 2021.

U sklopu projekta Erasmus+ KA2 2019./2021., Kodiranje robota – jezik budućnost, četvorica učenika Srednje škole Valpovo,  Niko Uranjek (1. TE), Borna Budai (2. OG b), Luka Lukač (3. EL) i Erik Weber (4. EL) u pratnji profesorica i djelatnika škole Marije Jutriše, Karmele Mihaljević i Danijela Šovagovića, boravili su od  12. do  16. prosinca 2021. u rumunjskom gradu Piatra – Neamt.

Domaćini susreta, u kojem su osim tima iz Valpova sudjelovali i tim iz Portugala te dva tima iz Turske, bila je škola Colegiul Tehnic „Georghe Cartianu“  koja se pobrinula za sadržajan i raznovrstan program ovog susreta.

Nakon uvodnog predstavljanja svake škole i zemlje, prijepodneva su bila rezervirana za radionice robotike. Voditelji radionica bili su učenici koji pohađaju centar izvrsnosti u regiji Neamt, smjer elektronike i robotike. Bilo je lijepo vidjeti suradnju vršnjaka prilikom rješavanja različitih problema, a također i da su učenici iz Valpova u tome vrlo uspješni.

Poslijepodneva su bila ispunjena kulturnim i turističkim sadržajima.  Obišli smo mnoge kulturne znamenitosti u gradu i okolici kao što su srednjovjekovna tvrđava Citadel Neamt i Dolina dvanaestorice, vozili smo se telegodolom, a za oproštaj domaćini su nam priredil i svečanu večeru u Moldavskoj kući (Casa Moldoveana) gdje su nas zabavili tradicionalnom rumunjskom glazbom i plesom.

Obogaćeni novim znanjima i vrijednim iskustvom, puni pozitivnih dojmova, na povratku smo posjetili i Castle Bran, poznat još i kao Drakulin dvorac, nezaobilaznu  atrakciju u Rumunjskoj koja se našla na našem putu kući.

Karmela Mihaljević, prof.

Glas Slavonije