U TURSKOJ NA KICK-OFF SASTANKU PROJEKTNIH TIMOVA

U TURSKOJ NA KICK-OFF SASTANKU PROJEKTNIH TIMOVA

5. ožujka 2020.

U utorak 18. i 19. veljače u turskom gradu Denizli održao se prvi, tzv. kick-off sastanak projekta „Future Language is Robotic Coding“ u kojega je uključena Srednja škola Valpovo. Na sastanku su sudjelovali članovi projektnih timova iz svih država – sudionica. Riječ je također o prvom našem Erasmus+ projektu u sklopu Ključne aktivnosti 2 – KA201: Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse, a kojeg je nositelj regionalni ured za obrazovanje provincije Denizli u suradnji s dvije srednje škole iz istog grada. Projekt uključuje partnerske škole i obrazovne ustanove iz Finske, Italije, Portugala i Rumunjske, a treba istaknuti da je prvi kontakt nas i partnera ostvaren na diseminacijskim platformama gdje smo prepoznati kao interesantni, iako u području kodiranja robota ipak neiskusni, partneri. Stoga poziv i sudjelovanje u ovom projektu vidimo kao veliku priliku da učenici kroz odlično osmišljene i kompetitivne aktivnosti nauče osnove i napredna znanja programiranja i rada sa Lego Mindstorms EV3, Arduiono i drugim robotima i setovima za programiranje. Naime, koordinatori projekta pripremili su 30 lekcija koje „otključavaju“ s obzirom na zadanu tematiku svake slijedeće mobilnosti ili pripremnih aktivnosti koje će se održavati sve do kraja 2021. godine.

Na sastanku su se točno odredila zaduženja svakog od partnera i odredile aktivnosti na sljedećim mobilnostima, od kojih je prvo predviđeno za Italiju u travnju 2020. godine. Naš će zadatak na kraju biti izrada brošure i priručnika kojeg će moći koristiti buduće generacije, a isto tako na samom je sastanku određeno da će zbog našeg iskustva sa mobilnostima i šarolikog sastava projektnog tima, na čijem je čelu prof. Marija Jutriša, naš dodatni zadatak biti izrada i obrada evaluacijskih upitnika nakon svake provedene mobilnosti.

U Denizliju smo u pratnji naših sjajnih domaćina g. Ise Tuncbileka i gđe. Ayse Yagcioglu i njihovog tima posjetili obje škole sudionice projekta u kojima smo se mogli uvjeriti u opremljenost škola, saznati o obrazovnom sustavu u Turskoj te saznati na koje sve učenicima zanimljive načine možemo približiti robotiku, polje pred kojim se nalazi budućnost. Kratkom prezentacijom predstavili smo i našu školu, grad, Valpovštinu, a ujedno smo i prezentirali status robotike u našim školama. Drugog dana poslušali smo vrlo zanimljivo predavanje vrhunskog stručnjaka u području robotike, Ismaila Ovalija, koji nam je bio i domaćin u NCT Academy, svojevrsnom specijaliziranom domu tehnike u kojem se od malih nogu djeca mogu upoznati sa svim novostima u svijetu robotike.

Naravno, bilo je vremena i za obilazak grada te okolnih povijesnih, kulturnih i turističkih znamenitosti.

Srednju školu Valpovu je predstavljao projektni koordinator Krunoslav Vukelić.

Krunoslav Vukelić, prof.