SVJETSKI DAN OSOBA S DOWNOVIM SINDROMOM – 21. OŽUJAK

SVJETSKI DAN OSOBA S DOWNOVIM SINDROMOM – 21. OŽUJAK

21. ožujka 2022.

To je svjetski dan svijesti o potrebama i mogućnostima uključivanja osoba sa sindromom Down u društvo, koji Ujedinjeni narodi službeno obilježavaju od 2012. godine. Kao datum Svjetskog dana osoba sa sindromom Down odabran je 21. dan 3. mjeseca u godini da označi jedinstvenost triplikacije (trisomije) 21. kromosoma koja uzrokuje ovaj sindrom.

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom, a u Republici Hrvatskoj po nekim podacima ima preko 1500 osoba s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, a postoji u preko pedeset karakterističnih obilježja čiji se intenzitet razlikuje od osobe do osobe. Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu. Odgovornost za to leži u nadležnim državnim institucijama, organizacijama civilnog društva i svima nama. Osobe s Downovim sindromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele, komunikativne, kreativne, no većini njih je čitav život potrebna podrška, njega i pomoć. Osim kroz javne institucije, integriranje redovnu nastavu odgojno-obrazovnih ustanova uz podršku pomoćnika u nastavi, podršku im pružaju i brojne udruge s područja naše županije. Podržimo ih noseći na njihov dan simbolične šarene čarape koje oni sami ne mogu upariti!

Svjetski dan osoba sa sindromom Down upriličili smo i u našoj školi. Učenici ekonomskih razreda uredili su pano u holu škole i osmislili simpatičnu dekoraciju koja na simboličan način predstavlja različite kromosome kod osoba s ovim sindromom.

Monika i Tatjana

Wordpress Gallery Plugin Free