PROJEKT „10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA“ – POSJET NACIONALNOM MUZEJU MODERNE UMJETNOSTI

PROJEKT „10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA“ – POSJET NACIONALNOM MUZEJU MODERNE UMJETNOSTI

21. ožujka 2022.

Učenice Ana Jelkić i Nea Pohižek su u subotu, 12. ožujka 2022. godine, s profesoricom Marijom Jelkić otputovale u Zagreb u posjet Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti.

Cilj je ovoga putovanja bio obići NMMU i pogledati stalni postav jer smo u studenome sudjelovale u njihovom projektu „10 škola – 10 umjetnika“, ali online.

Putovale smo vlakom do Zagreba što je definitivno bilo nezaboravno iskustvo. Prije posjeta Muzeju prošetale smo se Zrinjevcem.

U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti vidjele smo izložbu Izvora Pende “Odgovor” i izložbu “Stroj u vrtu”.

Na izložbi “Odgovor”,  Pende nam predstavlja izbor slika izvedenih uljem na platnu u razdoblju od 2018. do 2022. godine. Njegovo izrazito samosvjesno slikarstvo ne ukazuje na poveznice, niti na uporišta u apstraktnom slikarstvu naše sredine, ali se referira na mnogobrojne fenomene koji su doprinijeli bogatom riječniku apstraktne umjetnosti. Pende se na apstraktno slikarstvo usredotočio nakon ranog fokusa na figurativne i pejzažne slike. Svoje apstraktne radove Pende je 2016. godine izložio u Umjetničkoj radionici Lazareti u Dubrovniku.

Izložba “Stroj u vrtu” usmjerena je na izbor djela hrvatskih umjetnika s motivima i temama koji su povezani s tehnološkom modernizacijom društva, u vremenskom razdoblju od početka 20. stoljeća do danas. Na brojnim su umjetničkim djelima glavni motivi svi oblici sagorijevanja, sve što se dimi, od cigarete preko auspuha do dimnjaka. Stroj je svugdje bio na čelu procesa prelaska iz jednog društveno ekonomskog stanja u drugo. Socijalistički društveni poredak značajno je izmijenio odnos između društva i umjetnosti. Usporedba umjetnosti sa strojem između dva svjetska rata bila je česta. Povlačile su se paralele između figure umjetnika i figure operatera: isticana je važnt egzaktnih postupaka u oblikovanju umjetničkog djela i mogućnost njegove strojne proizvodnje.

Obilazeći i promatrajući slike, naišle smo i na slike Milana Steinera, Pogled na savsku dolinu i Kiša, koje smo analizirale u sklopu projekta „10 škola – 10 umjetnika“.  Razgledale smo i ostala djela muzejskog prostora koja su nas također oduševila.

Nakon obilaska NMMU prošetale smo Trgom Josipa bana Jelačića gdje smo uživale u prekrasnom sunčanom danu.

Veselimo se sudjelovanju u projektu i iduće školske godine, te ponovnom zajedničkom putovanju u Zagreb.

Ana Jelkić i  Nea Pohižek, 3.bOG