SVJETSKI DAN OSOBA S DOWNOVIM SINDROMOM

SVJETSKI DAN OSOBA S DOWNOVIM SINDROMOM

21. ožujka 2024.

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom obilježava se svake godine 21. ožujka, na prvi dan proljeća, čime se želi ukazati na jedinstvenost tog sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog trisomijom 21. kromosoma.

Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružuju se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti.

U Republici Hrvatskoj se podaci o osobama s Down sindromom, koja su ostvarila određena invalidska prava, prate u Registru osoba s invaliditetom, u kojem su podaci za 2000 osoba s ovim sindromom, a u Osječko-baranjskoj županije 142 osobe.

Down sindrom je najčešći genetski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Jedno od 650 novorođene djece rađa se s Down sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta.

Zašto obilježavamo Svjetski dan osoba sa sindroma Down?

Obilježavanjem Svjetskog dana osoba s Down sindromom želimo upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba sa sindromom Down.

Pokaži podršku!

Simbol Dana osoba sa Down sindroma su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa skrećemo pozornost javnosti na potrebu uvažavanja različitosti te podizanje svijesti o Down sindromu.

Kako je obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom izgledalo danas u našoj školi možete vidjeti na fotografijama.

Kristina i Tatjana

Wordpress Gallery Plugin Free