SVJETSKI DAN KRAVATE

SVJETSKI DAN KRAVATE

18. listopada 2019.

Već tradicionalno, učenici i djelatnici SŠ Valpovo obilježili su Svjetski dan kravate.

Učenici 3. i 4. razreda ekonomskog usmjerenja u sklopu svog nastavnog predmeta Vježbenička tvrtka s pripremama su započeli prije tri tjedna kako bi 18. listopada 2019. godine sve bilo spremno.

Olujom ideja su odlučili da će ove godine izraditi model u prirodnoj veličini vršnjačkog para u kravatama s otvorom za lice kako bi se svaki učenik mogao slikati sa svojim najdražim prijateljem i stvoriti uspomenu za cijeli život.

Rad i pripreme su protekle u kreativnoj atmosferi kroz koju su učenici naučili zašto se upravo na ovaj dan obilježava Dan kravate. Saznali su da je kravata porijeklom iz Hrvatske i da predstavlja značajnu kulturnu baštinu naše domovine koju s ponosom pronosimo u cijeli svijet.

Samo slikanje je proteklo u veselom ozračju, a nastavnicima je posebno bilo drago što se veliki broj učenika uključio stavivši kravatu oko vrata.

Ovim projektom smo utjecali i na veliki broj obitelji jer su mnoga djeca uzela kravate svojih djedova i tata i na taj način i njih podsjetili na ovaj modni detalj.

Na kraju je vrijedno istaknuti da su se inicijativi učenika odazvale mnoge nastavnice i nastavnici koji su došli u školu u kravatama, a cijeli projekt su zamislili i ostvarili: Zdenka Lončarić, Kristina Najcer Bračevac, Tatjana Varžić i Monika Markota.

Kravata je jedini hrvatski simbol univerzalno poznat i cijenjen, a istodobno prepoznatljiv i priznat kao hrvatski simbol. Hrvatsko podrijetlo kravate, utemeljeno na povijesnim, etnološkim i lingvističkim činjenicama, potvrđuju svjetske enciklopedije i drugi znanstveni izvori, dok s druge strane, brojni projekti ustanove Academia Cravatica u zadnjih deset godina promovirali su Hrvatsku kao domovinu kravate.

Hrvati su svijetu podarili kravatu, ali su je drugi narodi dalje njegovali, razvijali i usavršavali. Amerikanci su koncipirali kravatu u tri dijela i tako je tehnološki usavršili. Ali najznačajniji doprinos razvoju kravate dali su Francuzi, Englezi i drugi europski narodi. Stoga je kravata i simbol Europe, a to se očituje i u već uobičajenoj praksi Europske Unije da se svaka zemlja – predsjedateljica na početku svog mandata predstavlja svojom specifičnom kravatom.

Kravata je univerzalni simbol otmjenosti i kulture odijevanja, ali njezin moćni simbolički potencijal sadrži i mnoge druge vrijednosti. Obilježavanje Dana kravate pridonosi učvršćivanju i posvješćivanju svih pozitivnih identitetskih vrijednosti u hrvatskom društvu te prepoznatljivosti i pozitivnoj slici Hrvatske u svijetu.

Izvor: Valpovština.info