SVEMIRSKA ARHEOLOGIJA

SVEMIRSKA ARHEOLOGIJA

3. ožujka 2019.

U petak, 1. ožujka održano je vrlo interesantno predavanje izv. prof. dr. sc. Vernese Smolčić sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba u Srednjoj školi Valpovo. Tema je bila : Svemirska arheologija: o burnoj prošlosti galaksija.

Galaksije su jedna od glavnih sastavnica svemira. I sami živimo u jednoj koju zovemo Mliječni put. Mliječni put u ovom je trenutku postojanja prilično mirna galaksija, što nam omogućuje svakidašnji život na našem planetu. No što će biti u budućnosti i što se događalo u prošlosti? Kakve galaksije uopće postoje u svemiru? Kako nastaju , te žive li mirnim ili burnim životima? Odgovore na ova pitanja je na vrlo interesantan i slikovit način dala prof. Smolčić. Prezentirane su tehnologije koje nam danas omogućuju uvid u tajni život galaksija čak i u samim početcima svemira, svega milijardu godina nakon Velikog Praska.

Predavanje je održano povodom 100 godina postojanja Međunarodnog astronomskog saveza (International astronimical union – IAU), čiji je vrlo aktivan član i prof. Vernesa Smolčić. Tim povodom organiziraju se razne aktivnosti diljem svijeta sa ciljem približavanja astronomije prije svega djeci i mladima. Tako je istoga dana profesorica održala predavanje i u osnovnoj školi u Valpovu.

Pored učenika ( ponajviše elektrotehničara) ,te djelatnika srednje škole , predavanju su nazočili i članovi astronomskog društva „ Anonimus „ iz Valpova.