STUDIJSKO PUTOVANJE U ZADAR “Innovation in education”

STUDIJSKO PUTOVANJE U ZADAR “Innovation in education”

23. svibnja 2021.

U razdoblju od 6.5.2021.g – 10.5.2021.g. u Zadru je organizirano studijsko putovanje pod nazivom “Innovation in education” u okviru projekta “Regionalni centar kompetentnosti “Slavonika 5.1” u organizaciji Tehničke škole iz Slavonskog Broda, nositelja RCK. Studijsko je putovanje organizirano za ravnatelje srednjih škola uključenih u RCK, predstavnike partnerskih institucija te predstavnike za međunarodne odnose u sklopu projekta. Srednju su školu Valpovo predstavljali ravnateljica škole Svjetlana Kalpić te projektni koordinator Krunoslav Vukelić.
Svrha je studijskog putovanja bila usavršavanje za koncipiranje internacionalnog mandatnog plana i programa usavršavanja na području implementacije inovacija u poučavanju i upravljanju resursima – školskom managmentu.
Kroz stručno su se usavršavanje polaznici upoznali s mogućnošću transformacije obrazovanja u odnosu na inovativne procese učenja, sa zanimanjem za doprinos inovatora obrazovanju. Pružatelji edukacije su bili renomirani predstavnici asocijacije “Innovation in Education” koja djeluje pri Inidiana University (USA), kao i gostujući predavači:

  • dr. Adam Maltese – predstavljanje asocijacije “Innovation in education” uz prezentacije radionica kreativnosti
  • dr. Roberto Vidović – implementiranje inovacija u obrazovanju kroz primjenu FabLaba i digitalne fabrikacije te predstavljanje FabLab Slavonika, Fab City inicijative – primjeri Zagreba i Zadra i predstavljanje “Slavonske inicijative” integrativnog pristupa
  • dr. Santiago Fuentemilla Garriga – predstavljanje primjera dobre prakse – FabLab Barcelona i Fab Akademija
  • dr. Roland Stelzer i dr. Karim Jafarmadar – predstavljanje primjera dobre prakse – HappyLab Beč, inovacijski klaster

Polaznicima su prezentirani primjeri dobre prakse kroz poslovanje zadarskog Poduzetničkog inkubatora te brojnim aktivnostima koje provode. Tako su se predstavili:

  • Ana Odvitović – voditeljica sektora razvoja poduzetničke infrastrukture
  • Anto Marjanović – voditelje udruge Robotic – zadarski primjeri primjene inovacija u edukaciji
  • Ana Zujić – UO za EU fondove Grada Zadra – predstavljanje planova i programa Grada Zadra u području promicanja inovacija Maker Faire Zadar, Steam week Zadar.

Službeni je dio studijskog putovanja završio zajedničkom raspravom na temu mogućnosti primjene inovacija u obrazovanju i suradnji na aktivnostima kroz projekt i nakon njega (Suradnja škola, udruga i ostalih dionika u sklopu RCK te Maker Fairea, Steam week-a, FabCity-a i dr.).

Tijekom boravka u Zadru pronašlo se nešto vremena za zajednička druženja te obilazak kulturnih i turističkih lokaliteta Zadra i okolice.

Ravnateljica:
Svjetlana Kalpić, dipl.ing.

Wordpress Gallery Plugin Free