EU CODE WEEK TEACH DAY

EU CODE WEEK TEACH DAY

23. svibnja 2021.

Ove je godine po prvi puta organiziran EU CodeWeek dan za učitelje i nastavnike.

Održao se u subotu, 22. svibnja 2021. godine od 9,30 do 18,00 sati. Događaju je prisustvovalo oko dvjestotinjak nastavnika, te nekoliko desetaka predavača i ambasadora CodeWeeka iz cijele Europe.

Klikom na sliku otvorit će se stranica ovog događanja.

Sva su događanja bila online i odvijala su se na platformi koja je napravljena na zanimljiv način. Prijavljivanjem na događaj, ulazite na početnu platformu. Kako izgleda možete vidjeti na slici desno. Povlačenjem svog avatara po platformi, ulazi se u različite  prostorije. Na recepciji se mogu dobiti sve potrebne informacije, ali i prići pojedincu ili grupi te čuti njihov razgovor i pridružiti im se. Ta nam se mogućnost posebno svidjela u vrijeme pauze za kavu. 🙂 Osim recepcije bile su prostorije za svaku radionicu i glavna prostorija u kojoj se odvijala većina aktivnosti.

Domaćin je bio Thierry Breton, povjerenik EU za unutarnju trgovinu. Nakon njegovog uvodnog govora, predavanje je održao Massimo Banzi, suosnivač Arduina a tema je bila Tehnologija i kreativnost – društveni aspekti razmjene znanja. Panel diskusiju: Inovacije u obrazovanju vodila je Arijana Blažić a sudjelovali su Joe Sheik, ravnatelj škole University Heights Public School iz Kanade, Karen Triquet, dr. Sc, znanstvenica sa sveučilišta Vrije Universiteit Brussel iz Belgije, Lidija Kralj, članica organizacije European Schoolnet te Robert Ford, ravnatelj škole Heritage International School iz Moldavije.

Nakon toga uslijedile su paralelne radionice  čiji su domaćini međunarodni stručnjaci za obrazovanje koji se bave različitim temama i dijele nove ideje iz svijeta kodiranja. Od 11 ponuđenih radionica izabrala sam radionicu pod nazivom: Učenje programiranja pomoću online igrica koju je održala Stefania Altieri.

Poslijepodnevna događanja započela su glavnom radionicom: “Playful learning with Scratch: a creative approach to coding”. Zatim je uslijedila nova panel rasprava s temom  Raznolikost u kodiranju. Moderatori diskusije su bile Arijana Blažić i Maha Elkheir a sudjelovali su prof. Alberto Barbero, utemeljitelj organizacije Scratch 4 Disability, Ellen Walker, EU Code Week ambasador za Švicarsku, dr. Evangelia Balatsou, te Hannah Bryson.

Uslijedile su paralelne radionice. Od 17 ponuđenih izabrala sam radionicu: Kreativno programiranje u JavaScriptu koje je održala Elina Ingelande, EU Code Week ambasadorica iz Latvije.

Puno sam naučila i nadam se da ću i iduće godine imati priliku sudjelovati u EU CodeWeek danu za učitelje i nastavnike.

Marija Jutriša, prof