STUDIJSKO PUTOVANJE U BARCELONU

STUDIJSKO PUTOVANJE U BARCELONU

9. veljače 2022.

U sastavu aktivnosti Regionalnog centra kompetencije „Slavonika 5.1“ organizirano je treće po redu studijsko putovanje u španjolski grad Barcelonu od 31.siječnja – 3.veljače 2022.

Cilj je ovog studijskog putovanja bio pružiti priliku ravnateljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima partnerskih škola te predstavnicima drugih partnerskih institucija upoznavanje s najrazvijenijim modelom „makers“ kulture u Europi, specifično po pitanju promoviranja inovacija i digitalne fabrikacije u obrazovanju – Fab Lab-om u Barceloni. To je prvi Fab Lab financiran u Europskoj uniji 2007. godine i lider je u moćnoj mreži od preko 1800 Fab Lab-ova u više od 100 zemalja svijeta. Djeluju i radi unutar Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC) u prostorima nekadašnje tvornice keramike. Proizvodni se pogoni koriste za prototipove, proizvodnju i testiranje svih ideja, koristeći rezultate istraživanja, obrazovanja i inovacija. Do sada su realizirali 18 europskih istraživačkih projekata od 2014. godine. U sastavu organizacije djeluje Fab Lab akademija, a svjetski su lideri u promociji i provedbi programa za budućnost obrazovanja.

Osim službenog dijela programa polaznici su imali slobodno vrijeme za obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti grada Barcelone koja je poznata po znamenitim katedralama, muzejima, građevinama, sportskim stadionima te predivnoj plaži.

Našu je školu predstavljala ravnateljica Svjetlana Kalpić koja će prenijeti stečena iskustva i dojmove strukovnim aktivima te stvarati preduvjete za pokretanje Fab Lab aktivnosti u našoj školi. Isto tako, cilj je povezati učenike osnovnih škola i sve druge zainteresirane te im pružiti priliku da iskažu svoju kreativnost i inovativnost.

Svjetlana Kalpić

Wordpress Gallery Plugin Free