STRUKTURIRANI DIJALOG U SREDNJIM ŠKOLAMA – IZAZOVI I PRILIKE

STRUKTURIRANI DIJALOG U SREDNJIM ŠKOLAMA – IZAZOVI I PRILIKE

25. rujna 2019.

Srednja škola Valpovo aktivno se uključila u projekt koji provodi Mreža mladih Hrvatske, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za mobilnost i programe EU.

Riječ je o projektu Strukturirani dijalog u srednjim školama – izazovi i prilike.

Cilj projekta je približiti sudionicima strukturirani dijalog (Dijalog EU s mladima) kao koristan alat u radu s vijećima učenika te motivirati i osnažiti Srednje škole u Hrvatskoj  za uključivanje u provedbu strukturiranog dijaloga na nacionalnoj i europskoj razini tijekom predsjedavanja Hrvatske Vijećem EU (prvapolovica2020.)

Proces konzultacija između donositelja odluka i mladih je alat koji osigurava dijalog između mladih i donositelja odluka, te predstavlja participativni proces kreiranja i provedbe politika za mlade.

Pedagoginja Zdenka Lončarić je nedavno sudjelovala na Konferenciji u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na kojoj je, zajedno s ravnateljima i pedagozima iz cijele Hrvatske, dobila detaljne upute o tome kako ostvarivati ovu vrijednu aktivnost.

Pri  ostvarenim aktivnostima Konferencije naglasak je usmjeren na slijedeće vrijednosti:

-učenici kao aktivni dionici u školi i društvu

-vijeća učenika kao platforma za glas učenika

-kako osnažiti demokratsku kulturu škole kroz poticanje rada vijeća učenika

-dijalog EU s mladima

-metode provedbe dijaloga EU s mladima

-primjeri radionica.

S obzirom na aktivnu ulogu vijeća učenika Srednje škole Valpovo usmjerenu na ostvarivanje sadržaja Školskog kurikuluma, suradnju s lokalnom zajednicom te sudjelovanje u projektima EU, ova će nastavna godina biti bogata aktivnostima učenika.