„ŠKOLA ZA ŽIVOT“ PREDSTAVLJENA RODITELJIMA UČENIKA PRVIH RAZREDA

„ŠKOLA ZA ŽIVOT“ PREDSTAVLJENA RODITELJIMA UČENIKA PRVIH RAZREDA

25. rujna 2019.

Ravnateljica Svjetlana Kalpić, zajedno s pedagoginjom i razrednicima, pozvala je roditelje  prvih razreda gimnazije i četverogodišnjih strukovnih škola na prvi roditeljski sastanak kako bi im predstavila temeljne informacije vezane za provedbu kurikularne reforme poznate pod nazivom Škola za život. Sastanci su bili ostvareni u dva dijela. U prvom su se dijelu sastanka roditeljima obratile ravnateljica i pedagoginja, a nakon toga su se razredi razdvojili i razrednici nastavili sastanak u zasebnim učionicama.

Prvo su to učinili roditelji prvog razreda ekonomista i elektrotehničara na čelu s razrednicima Anom Stojanović i Borisom Šimićem, a zatim prvih razreda gimnazije na čelu s razrednicima Tihanom Weigand i Želimirom Sušićem.

Na samom je početku sastanka roditelje pozdravila ravnateljica, zaželjela dobrodošlicu i predstavila razrednike. Zahvalila se roditeljima što su ukazali povjerenje upisavši svoju djecu u Srednju školu Valpovo, a zatim je predstavila  plan i Dnevni red sastanka. Uz Power-Point prezentaciju objasnila je roditeljima sažetak reformskih procesa s naglaskom na promjenama u poučavanju, vrednovanju i ocjenjivanju. Ukazala je na donošenje brojnih zakonskih propisa koji su prethodili reformi. Također, informirala je roditelje s aktivnostima koje su provedene u Srednjoj školi Valpovo vezane za izvođenje nastave po novom modelu i uputama MZO i savjetnika pojedinih obrazovnih područja (sastanci s nastavnicima i aktivima, pedagoške radionice, izvješća sa seminara, udžbenici, nastavni materijal i oprema i sl.). Na kraju izlaganja ravnateljica je pozvala roditelje na suradnju i podršku te zajedništvo u provedbi reforme.

Pedagoginja škole Zdenka Lončarić se zatim predstavila roditeljima i pozvala ih na suradnju. Naglasila je da Škola za život donosi vrijednosti koje nastavnici  već duže vrijeme kontinuirano ostvaruju – stavljaju učenike u prvi plan odgojno – obrazovnog procesa i razvijaju njihove kompetencije uz suvremene strategije poučavanja.

U novim je izazovima uloga  roditelja izuzetno važna, naglasila je pedagoginja, a svi su predmetni nastavnici dostupni za individualne razgovore s ciljem podrške učenicima. Zato su na kraju zajedničkog dijela sastanaka ravnateljica i pedagoginja još jednom  pozvale roditelje na aktivnu ulogu u srednjoškolskom odgoju i obrazovanju svoje djece.

Pedagoginja: Zdenka Lonačarić