STRUČNA POSJETA TVRTKI DS SMITH BELIŠĆE CROATIA D.O.O.

STRUČNA POSJETA TVRTKI DS SMITH BELIŠĆE CROATIA D.O.O.

22. svibnja 2022.

U ponedjeljak, 16. svibnja 2022. godine, učenici 1.EK, 1.OG i 3.OG B posjetili su tvrtku DS Smith Belišće Croatia d.o.o. – pogon za pročišćavanje otpadnih voda pod vođenjem profesora: biologije Ružice Jokić, kemije Marinele Ižaković Ivić i geografije Željka Štanfelja.

Domaćini su bili Miroslav Erić, dipl. ing. koji nas je dočekao i upoznao s mjerama zaštite na radu, odnosno s mjerama za sigurno kretanje i boravak u prostoru tvrtke DS Smith, pogonu za preradu otpadnih voda te Marijana Pavić, dipl. ing. koja nas je vodila kroz pogon i upoznala s procesom prerade otpadnih voda.

Učenici su mogli vidjeti da se pročišćavanje otpadnih voda radi u postrojenjima za obradu voda, a ovisno od svojstva otpadnih voda i potrebnog stupnja pročišćavanja primjenjuju se mehanički ili primarni, sekundarni ili biološki i fizikalno-kemijski procesi. Učenici su se također upoznali sa sredstvima i sirovinama koje se koriste u pročišćavanju. Otpadna voda dolazi kanalizacijom na postrojenje za preradu koje se sastoji od predtretmana ind. otpadne vode, predtretmana komunalne otpadne vode, dvostupanjskog biološkog pročišćavanja komunalne i industrijske vode te linije za obradu mulja. Kada mehaničko pročišćavanje nije dovoljno koriste se biološki postupci čišćenja otpadnih voda u aerobnim uvjetima (aktivni mulj, prozračna laguna, prokapnici, biološke cjediljke, okretni biološki nosači). Saznali smo da se kvaliteta otpadnih voda i učinak pročišćavanja svakodnevno prati u Laboratoriju za kontrolu voda u vlasništvu tvrtke.

Ova je bila vrlo zanimljiva i poučna izvanučionička (terenska) nastava u korelaciji iz predmeta biologije, kemije i geografije iz područja ekologije kroz koju smo naučili koliko je pročišćavanje vode dugotrajan proces dok voda ne postane sasvim povoljna za piće.

Zahvaljujemo se Miroslavu Eriću i Marijani Pavić na uloženom trudu i odvojenom vremenu.

Karla Cvetković i Matija Kos, 1.OG

Wordpress Gallery Plugin Free