SREDNJA ŠKOLA VALPOVO – DOMAĆIN ERASMUS PROJEKTA KA2 „ON THE WAY TO THE FUTURE“

SREDNJA ŠKOLA VALPOVO – DOMAĆIN ERASMUS PROJEKTA KA2 „ON THE WAY TO THE FUTURE“

16. ožujka 2022.

Naša je škola još jednom pokazala dobrodošlicu u domaćinstvu Erasmus + projekta KA2  pod nazivom On the Way to the Future (Put u budućnost) u razdoblju od 7. do 11. ožujka 2022. godine u sklopu kojega sudjeluju zemlje partneri: Francuska, Rumunjska, Bugarska, Turska i Hrvatska. Ključna je aktivnost projekta suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse, a koordinatorice su projektnoga tima profesorice Tihana Weigand, Jasna Iličić, Snježana Krnjajić, Tamara Vuković i Jasna Vuković.

Cilj je projekta rad na promicanju zapošljavanja, doprinos stvaranju novih radnih mjesta, korisnih materijala i metoda strukovnoga i općega obrazovanja kao što su poticanje inovacija u nastavnoj praksi, stvaranje IT obrazovnih materijala i promocija učenja za učenje.

U  projektnim su aktivnostima promicanja škole sudjelovali i pomagali naši vrijedni i dragi učenici (doček gostiju, donošenje kolača, priprema i uređivanje učionice, rad na prezentaciji i predstavljanju škole i sl.), a to su Luka Vukelić, Sofija Mihaljević, Sara Mabić, Katarina Runje, Petra Valdin, Ema Vujičić, Laura Kupanovac, Nea Pohižek, Petra Cvenić, Lucija Huis, Željka Kobzi, Sara Berak, Ana Bošnjak, Lucian Vranković, Ema Kvorka, Lucija Đurakić, Ivan Balažić i Emil Momčilović.

Našim smo gostima, učenicima i njihovim nastavnicima, pripremili i organizirali razne aktivnosti od  zanimljivih i kreativnih radionica pa sve do putovanja u Osijek, Park prirode Kopački rit i Zagreb.

Ponedjeljak, 7. ožujka za učenike i profesore počeo je program u prijepodnevnim satima. Zajedno s našim učenicima, gosti su došli do škole gdje su ih dočekali domaćini učenici, nastavnici i ravnateljica Svjetlana Kalpić.  Nakon uvodnoga pozdrava dobrodošlice u Valpovo i našu školu, goste smo poveli u razgledavanje učionica, kabineta, zbornice i drugih školskih prostora. Uslijedio je obilazak valpovačkoga trga i okolice. Kako je došao velik broj sudionika (njih četrdeset i dvoje), učenici domaćini pri obilasku grada podijelili su se u manje skupine kako bi gostima što jednostavnije pokazali gdje su mjenjačnica, ljekarna, kafići i trgovine. Nakon stanke za ručak, u poslijepodnevnim satima u našoj su se školi nastavile promocijske aktivnosti. Svaka je zemlja partner kao zadatak imala predstaviti svoju zemlju, grad i školu. Nakon svih aktivnosti toga dana, druženje je nastavljeno u Villi Valpovo.

Utorak, 8. ožujka u prijepodnevnim satima gosti su obišli Dvorac Prandau-Normann, simbol Valpovštine, uz stručno vođenje kustosa Stjepana Vidakovića. Poslijepodnevni su sati, nakon podnevne stanke, bili posvećeni odabiru logotipa ovoga projekta uz radionicu u kojoj su sudjelovali svi naši uključeni učenici i gosti, a tema se odnosila na kratak osvrt o budućim i perspektivnim zanimanjima te što njihova regija nudi mladim ljudima kako bi se lakše zaposlili. Nekolicina je učenika iz svakoga tima izrazila svoje viđenje budućnosti radnih mjesta te prijedloge kako ih zadržati.

Srijeda, 9. ožujka organizirali smo edukativnu radionicu, a predavač je bio mr. sc. Igor Medić,  ravnatelj poduzetničkoga inkubatora BIOS u Osijeku. Tema je radionice kako dati najbolje od sebe u onome što svakodnevno radimo te kako se postaviti u određenim životnim situacijama. Poslije predavanja zadatak je bio osmisliti svoj vlastiti „small business“ koji bi bio uspješan. Ideje svih učenika bile su odlično osmišljene i prezentirane.

Nakon podnevne stanke, predvečer su se svi okupili u Kazališnoj kavani u Belišću gdje ih je

dočekala prof. Snježana Krnjajić  sa svojom plesnom radionicom Zumba. Učenici i nastavnici veselo su prihvatili sve plesne korake i ritmove te su se ugodno i zabavno proveli.

Druženje s našim gostima nastavilo se i u četvrtak, 10. ožujka. Polazak u Osijek bio je u jutarnjim satima. Nakon dolaska, obišli smo Tvrđu uz stručnu pratnju vodiča koji je gostima prezentirao povijest važnih znamenitosti grada. Obišli smo glavni gradski trg gdje smo posjetili osječku konkatedralu sv. Petra i Pavla te smo imali slobodno vrijeme za samostalno razgledavanje. Poslijepodne smo krenuli put Baranje na turističku turu po Parku prirode Kopački rit . Vožnja brodom, unatoč hladnoći, bila je ugodna u društvu naših prijatelja gostiju, kao i pogled na neprobuđenu prirodu. Posjetili smo i etno selo Karanac u kojemu smo vidjeli starinske ambare i uspomene na stare zanate minulih vremena. Zadnje odredište bilo je restoran i vinarija „ Josić“ u naselju Zmajevac. Ondje su gosti imali priliku kušati neke od slavonsko-baranjskih specijaliteta i sudjelovati u degustaciji vina. Nakon večere, gostima su bile svečano podijeljene diplome za sudjelovanje u projektu, a potom smo se, sretni i zadovoljni zaputili u Valpovo.

Petak, 11. ožujka – nakon našega cjelodnevnog druženja proteklih dana, došao je i posljednji – odlazak u naš glavni grad. Po dolasku u Zagreb, uputili smo se na Trg bana Josipa Jelačića na kojemu smo se divili njegovu slavnome kipu. Sunčan dan iskoristili smo za šetnju i vožnju uspinjačom sve do Gornjeg Grada uz pratnju turističkoga vodiča. Pogled, koji se od gore pružao, posebno nas se sve dojmio. Nažalost, prijatelji iz Turske i Francuske morali su nas napustili jer su imali letove za svoje države, a mi smo nastavili našu avanturu sve do crkve svetoga Marka. Pred kraj naše pustolovine, obišli smo i Muzej iluzija koji je mnoge zainteresirao i dokazao da sve u životu možemo gledati i iz drugoga kuta. Povratak u Valpovo nastavili smo druženjem i oproštajem s našim prijateljima Rumunjima i Bugarima. Bilo nam je zadovoljstvo pružiti im nezaboravan boravak u Hrvatskoj (to su njihove riječi) i zahvalni smo na svemu što smo proživjeli. Sa sigurnošću možemo reći, taj dan bio je obasut jakim i toplim zagrljajima, riječima hvale, čak i ponekom suzom… Ostvarili smo svoj cilj, a to je zajedništvo kojega u današnjem vremenu vidno nedostaje. Ovi će nam prijateljski susreti među zemljama partnerima u projektu još dugo ostati u trajnom i lijepom sjećanju.

Zašto svijet ne bismo učinili šarenijim? Obojimo Zemlju zajedništvom, ono pokreće svijet 😊!

 

Učenici Sara Mabić, Sofija Mihaljević, Sara Berak, Ana Bošnjak, Laura Kupanovac

i Nea Pohižek u suradnji s profesoricama Jasnom Iličić i Jasnom Vuković