PROMLEMATIKA S AUTOBUSNIM PRIJEVOZOM SREDNJOŠKOLACA

PROMLEMATIKA S AUTOBUSNIM PRIJEVOZOM SREDNJOŠKOLACA

27. siječnja 2021.

Uprava Srednje škole Valpovo dobiva učestale primjedbe učenika i roditelja koje se odnose na neprimjereno ponašanje vozača, vrijeđanje i prijetnje usmjerene prema našim učenicima putnicima (gotovo na svim linijama). Poneki autobusi ne dolaze u predviđenom voznom terminu ili uopće ne dolaze, tako da učenici ne mogu doći u školu. Nije prvi puta da nastavnici ili razrednici dolaze po učenike ili ih odvoze kući. Većina se učenika žali da ne mogu podignuti ovjerene i produžene mjesečne putne karte, jer djelatnika često nema na radnom mjestu. Učenici ukazuju vozačima da nisu zbog toga mogli preuzeti karte, a vozači svojim nekulturnim i neprimjerenim ponašanjem vrijeđaju naše učenike i prijete im izbacivanjem iz autobusa sl.

Temeljem učestalih pritužbi učenika i roditelja stručna služba škole, administracija i ravnateljica su na vrijeme reagirali prema Prijevozniku, a o svemu je informiran Upravni odjel. Škola je, također, za svakog učenika putnika pripremila i dostavila na vrijeme kompletnu dokumentaciju prema Prijevozniku.

Navodeći činjenice i postupke koje smo provodili, pomaci nisu vidljivi. Stižu nove primjedbe učenika i roditelja. Npr. jučer (26. siječnja) su se javili učenici i roditelji da autobus nije stigao u Marijance, iako je po voznom redu trebao doći. Po učenike je otišao nastavnik praktične nastave Z. Marković osobnim automobilom kako bi učenici bili prisutni na nastavi.

Ravnateljica je usmeno razgovarala i pisano uputila dopis Upravnom odjelu tražeći dodatni napor i posredovanje u rješavanju ove problematike. Ponovno je razgovarala sa predstavnikom Prijevoznika i ukazala na posljedice daljnjeg ponašanja vozača prema našim učenicima te mogućnost prijave nadležnim institucijama. Također je ukazala na neprimjereno ponašanje djelatnika koji je zaposlen u putnom uredu autobusnog kolodvora u Valpovu. Iako piše da je ured otvoren od 7,00 – 14,00 sati učenici ukazuju na problem da ne mogu podignuti ovjerene putne karte, jer djelatnika često nema na radnom mjestu. Nastavnici su učenicima izlazili u susret i dozvolili odlazak s nastave, a nerijetko ni tada ga nije bilo.

Tijekom današnjeg dana, a nakon izvršenih razgovora s mjerodavnima, javio se predstavnik Prijevoznika i obavijestio da će poduzeti određene disciplinske mjere prema određenim vozačima, a da će u valpovački prometni ured uputiti nadzor.

Iako škola i Upravni odjel nisu nadležni za poslovanje i rješavanje linijskog autobusnog prijevoza, pokazali smo dobru volju i želju za rješavanjem navedene problematike te kako bi zaštitili naše učenike od neprimjerenih verbalnih ispada vozača.

Osuđujemo svako neprimjereno ponašanje vozača i djelatnika autobusnog Prijevoznika te se iskreno nadamo da se neprimjerena ponašanja i postupci više neće ponoviti.