MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

27. siječnja 2021.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj je dan 1945. Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima. Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942., kada je u koncentracijskim logorima ubijeno 2,5 milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i 1,5 milijun djece.

Jedno od najpoznatijih djela koja svjedoče o strahotama holokausta je zasigurno Dnevnik Anne Frank, knjiga utemeljena na tekstovima iz dnevnika kojeg je napisala židovska djevojčica tijekom perioda od dvije godine kada se sa svojom obitelji krila od nacističkih okupatora koji su okupirali Nizozemsku. Anne Frank je postala simbol  borbe ne samo protiv nacizma nego i protiv nečovječnosti u svakom obliku.

Prezentaciju možete pogledati ovdje.