Erasmus+ KA1 2019./2020. – Europske vještine za europsku izvrsnost (European expertise for European excellence) 

Naziv projekta: „Europske vještine za europsku izvrsnost“ (European expertise for European excellence)

Nadležnost: Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU)

Nositelj projekta: Srednja škola Valpovo

Program: Erasmus+  za 2019./20. godinu (program EU za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport)

Potprogram: Strukovno obrazovanje i osposobljavanje

Aktivnost: Ključna aktivnost 1 – mobilnost u svrhu učenja za pojedince (omogućuje unaprjeđenje profesionalnih i osobnih kompetencija pojedinca)

Broj projekta: 2019-1-HR01-KA102-060626

Ukupna vrijednost projekta: 104.595,00 EUR

EU financiranja: 100%

Trajanje projekta: 12 mjeseci

Početak projekta: 1. lipnja 2019.

Završetak projekta: 31.svibnja 2020.

Vrijeme i mjesto mobilnosti:

 • 11.- 23.11. 2019. (Braga, Portugal)
 • 11.- 30.11. 2019. (Madrid, Španjolska)
 • veljača 2020. (Škofja Loka, Slovenija)

Broj i trajanje mobilnosti:

 • 14 učenika u Portugalu (CNC-operateri, strojobravari i tokari) – 3 tjedna
 • 16 učenika u Španjolskoj (ekonomisti i komercijalisti) – 3 tjedna
 • 10 učenika u Sloveniji (elektrotehničari) – 2 tjedna
 • 2 nastavnika 3 tjedna, 2 nastavnika 2 tjedna, 4 nastavnika s izmjenama po 10 dana

Ciljevi projekta:

 • potaknuti profesionalni i osobni razvoj sudionika
 • proširiti postojeća znanja i usvojiti nova iz područja ekonomije, elektrotehnike, robotike, CNC-tehnologije i strojarstva
 • povećati jezične kompetencije
 • pridonijeti interkulturalnosti i internacionalnosti
 • povezati Srednju školu Valpovo s inozemnim partnerima, promovirati svoju školu, kulturu i zemlju

Stranice projekta:Poveznice na stranice:

Erasmus+ 


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


MOBILNOST UČENIKA U MADRID

U sklopu projekta Erasmus+ 16 učenika smjera ekonomist, komercijalist i prodavač 10.11. u nedjelju otputovat će na stručnu praksu u Madrid. Učenike će pratiti profesorice Monika Markota, Kristina Najcer-Bračevac i Tatjana Andraković. Putovanje će trajati do 30.11. Da bi mobilnost učenika bila besprijekorna učenici i profesorice marljivo su se pripremali. Bilo je potrebno pribaviti i popuniti brojnu dokumentaciju i odraditi mnogobrojne pripreme. Učenicima su preporučene aplikacije DuoLingo i drugi besplatni on-line sadržaji za učenje osnovnih riječi zemlje domaćina. Za radni engleski jezik učenici su koristili Online Linguistic Support, a svaki učenik morao je prije moblilnosti provesti najmanje 15 sati na spomenutoj platformi koristeći njihove odlične tečajeve. U sklopu priprema učenici su pripremili zanimljive prezentacije o raznim stvarima poput španjolske kuhinje, stila života, kulturne znamenitosti Madrida i sl. Spomenute učeničke prezentacije su ujedno i dobar način poboljšanja vlastitih komunikacijskih vještina i savladavanja treme prije putovanja. U sklopu priprema za mobilnost učenici su zajedno s profesorom Vukelićem posjetili Bamboo Lab u Poduzetničkom inkubaturu BIOS u Osijeku.

Pedagoginja škole prof. Zdenka Lončarić održala je predavanje o pravilima ponašanja i sigurnosti na putovanju. Poseban naglasak dala je na niz stvari koje učenici ne bi smjeli raditi u zračnoj luci i općenito na putu.

U sklopu pripreme za mobilnost učenika održana su i dva roditeljska sastanka. Do polaska ostalo je još svega nekoliko dana a u planu je još jedan roditeljski sastanak i sastanak sa učenicima u okviru koje će se odraditi i stručna priprema za put.

Monika Markota, Kristina Najcer-Bračevac, Tatjana Andraković


PODUZETNIČKI INKUBATOR BIOS

Danas smo naučili nešto više o društvenim mrežama od ekipe iz Bamboo Laba u Poduzetničkom inkubatoru BIOS! 😃

Učenici koji putuju u Bragu i Madrid otvorili su Instagram profil i uspješno objavili svoj prvi Instagram post.

Zapratite nas već sada i uključite se u naše avanture! 🌍REZULTATI NATJEČAJA ZA MOBILNOSTI U BRAGU 3.11.2019. I MADRID 10.11.2019.

Dragi učenici Srednje škole Valpovo, u prilogu se nalaze rezultati natječaja za mobilnosti u Bragu 3.11. i Madrid 10.11. 2019. Svi rezultati su objavljeni pod šiframa sukladno odredbama GDPR-a.

Rok za podnošenje žalbi na rezultate je 25.9.2019. Žalbe možete podnijeti elektronskim putem na e-mail koordinatora
krunoslav.vukelic@gmail.com ili pismeno u tajništvo škole.


NATJEČAJ ZA PROJEKT ERASMUS ZA ŠK. GOD. 2019./20.

Poštovani učenici.

našoj je školi odobren novi projekt mobilnosti Erasmus K1 te smo objavili natječaj na oglasnom prostoru naše škole kao i na web-stranici. U prilogu se nalazi tekst NATJEČAJA te potrebni obrasci koje valja ispuniti te dostaviti u školu do navedenog roka. Iskoristite ljetne praznike za prikupljanje potrebne dokumentacije. Obrasce možete preuzeti i na porti škole. Dobro pročitajte upute, a za sve nejasnoće možete postaviti pitanja na zajedničkom facebook-profilu ili prof. Vukeliću. Želimo vam puno uspjeha i sreće, a ponajprije da se dobro odmorite i prikupite energije za početak nove školske godine.


KANDIDATI ZA POVELJU MOBILNOSTI

Srednjoj školi Valpovo odobren je novi projekt iz programa Erasmus+ u vrijednosti od 104.595 eura za školsku godinu 2019./20. iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. “Školi je ovo treći odobreni projekt mobilnosti, čime postajemo kandidat AMPEU-e za dobivanje Povelje mobilnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Učenici će boraviti po tri tjedna u Sloveniji, Portugalu i Španjolskoj te stjecati neka nova znanja i vještine iz područja strojarstva, elektrotehnike, ekonomije i trgovine”, istaknula je ravnateljica Srednje škole Svjetlana Kalpić.

Drugom vrijednom projektu pod nazivom “Proactiva” cilj je pridonijeti učinkovitoj provedbi Strategije razvoja ljudskih potencijala OBŽ-a 2020. kroz provedbu prilagođenih intervencija na tržištu rada i osnivanje Kluba za zapošljavanje. Prijavitelj i nositelj projekta je Grad Valpovo, a partneri su LRA Valpovo – Petrijevci, Srednja škola Valpovo, Harburg- Freundenberger Belišće, TEO – Belišće i Hrvatski zavod za zapošljavanje.
Škola će pokrenuti programe obrazovanja odraslih, izraditi i verificirati programe osposobljavanja, opremiti učionicu i praktikum te izvoditi nastavu za polaznike iz teorijskog dijela programa, a praktični će dio polaznici izvoditi u Trening centru tvrtke HF te pogonima tvrtke TEO.


NOVI PROJEKT U SREDNJOJ ŠKOLI VALPOVO

Srednjoj školi Valpovo je odobren novi projekt vrijedan 104.595,00 EUR-a iz programa Erasmus+ za školsku godinu 2019./20. u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Važno je napomenuti da je ovo treći po redu odobreni projekt čime smo svrstani za prijedlog dobivanja Povelje mobilnosti u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Povelja se dodjeljuje školama koje su se dokazale kvalitetom u pisanju i provedbi projekata iz područja strukovnog obrazovanja.

Projekt će se financirati u 100% iznosu novcem EU, a  preko AMPEU (Agencije za mobilnost i programe EU).

Projekt nosi naziv „Europska stručnost za europsku budućnost“. Radi se o odlasku naših učenika i nastavnika na stručno usavršavanje te stjecanje novih znanja i vještina u neke od zemalja EU. Učenici će svoja znanja i vještine stjecati u Centrima izvrsnosti, koji prije svega nude stručne i kvalitetne kadrove te opremljene praktikume najmodernijom tehnologijom. Učenici će imati priliku boraviti u raznim tvrtkama koje su registrirane za primanje učenika i studenata na stručna usavršavanja i praksu.

Predvidjeli smo slijedeći program:

 • 10 učenika zanimanja elektrotehničar boravit će dva tjedna u Škofja Loki (Slovenija)
 • 14 učenika zanimanja CNC-operater, strojobravar i tokar boravit će 3 tjedna u Bragi (Portugal)
 • 16 učenika iz sektora ekonomije i trgovine boravit će 3 tjedna u Madridu (Španjolska)

Isto tako, planirali smo poslati na mobilnost 3 nastavnika koji će, prije svega, voditi brigu o učenicima i realizaciji projekta u navedenim zemljama. Ujedno će usvojiti nova znanja u struci te modele razvoja i  unapređivanja strukovnog obrazovanja.

Prošlogodišnja iskustva u provedbi projekata su neprocjenjiva, a veliku smo podršku dobili i od roditelja. Nadamo se da će i ovaj projekt biti uspješno realiziran, na zadovoljstvo svih.