PROJEKT „10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA“

PROJEKT „10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA“

5. studenoga 2021.

Kao i posljednjih sedam godina i ove je godine naša škola sudjelovala u muzejsko-edukativnom projektu „10 škola – 10 umjetnika“ koji vodi Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Zagrebu. Naš tim činile su učenice Žana Ćužić iz 4.a te Ana Jelkić i Nea Pohižek iz 3.b  razreda gimnazije, a mentorica nam je bila profesorica Marija Jelkić.

Ovogodišnja tema projekta bila je usporedba modernog i suvremenog u okviru slika iz postava Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i izložbe fotografija Josipa Klarice. U ovaj projekt bilo je uključeno osam gimnazija s osam različitih umjetnika velikih stvaralačkih opusa. Slušali smo izlaganja gimnazija iz Osijeka, Varaždina, Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra i Dubrovnika.

Obzirom na epidemiološku situaciju, zbog sigurnosnih mjera za učenike i profesore, izlaganje i radionice održane su virtualnim putem u četvrtak 4. i petak 5. studenoga 2021. godine. Škola je omogućila boravak u prostoriji za sastanke i korištenje školske digitalne tehnologije.

Naš je tim imao temu usporedbe Klaričine fotografije Pogled na Novi Zagreb V. i Steinerove slike Pogled na savsku dolinu.

Josip Klarica bio je hrvatski umjetnik te je studirao fotografiju, a potom pohađao Filmsku akademiju u Pragu. Volio je fotografirati u praskozorje i suton te nije snimao brzo nego mu je fotografija bila bijeg od misli i problema. Preminuo je 7. ožujka 2020. godine. Svaka serija Klaričinih fotografija imala je posebne motive. Neki od motiva bile su mrtve prirode, ljudi, raslinje (park), šalice, pribor za jelo. Za razliku od Klarice, Milan Steiner bio je hrvatski slikar i grafičar rođen u Sisku te je po svojim djelima „najzagrebačkiji“ autor. Za svojeg kratkoga života načinio je oko 400 radova vrlo širokog tematskog spektra: od veduta i pejzaža, preko portreta, figura, interijera i aktova. Živi u svoja dva najpoznatija platna „Kiši“ i „Pejzažu“.

Unatoč epidemiološkoj situaciji, kroz razna sastajanja uspjeli smo se dogovoriti i organizirati kako ćemo pristupiti projektu. Svaka je od nas prikupljala podatke, potrebnu literaturu te smo uz pomoć naše profesorice napravile prezentaciju i osmislile kreativne radionice u digitalnom obliku koje su rješavali učenici  drugih škola sudionika.

Nacionalni muzej moderne umjetnosti napravio je odličan i vrlo zanimljiv projekt, čiji je autor viša kustosica, povjesničarka umjetnosti Ivana Rončević Elezović. Sudjelovanje u ovome projektu nam se jako svidjelo, bilo je zanimljivo slušati i upoznati druge učenike i njihove profesorice kroz online sastanke te se nadamo kako će se nagodinu ovaj odličan projekt moći održati uživo u Zagrebu!

Žana Ćužić, Ana Jelkić, Nea Pohižek

Wordpress Gallery Plugin Free