ERASMUS+ KA2 – MOBILNOST U TURSKOJ A.R.T.I.S.T.

ERASMUS+ KA2 – MOBILNOST U TURSKOJ A.R.T.I.S.T.

5. studenoga 2021.

ERASMUS+ KA2 – MOBILNOST U TURSKOJ A.R.T.I.S.T. – Zajednički međunarodni umjetnički susreti s učenicima i nastavnicima (Art Rallies Together Internationally with Students and Teacher)

Učenici Srednje škole Valpovo, Matea Kolesarić iz 3. b, Katarina Torjanac, Ivan Matijanić iz 3. a i Luka Vukelić iz 4. b opće gimnazije te profesori Krunoslav Vukelić i Jasna Vuković sudjelovali su u mobilnosti Erasmus + projekta A.R.T.I.S.T. koja se odvijala u gradu Trabzonu u Turskoj od 24. do 30. listopada 2021. Osim Hrvatske, u projektu sudjeluju Turska, Poljska, Španjolska, Italija i Švedska.

Program je bio vrlo bogat, zanimljiv, ali i zahtjevan. Prvi smo dan upoznali školu domaćina koja obrazuje djevojke za različite umjetničke i obrtničke programe. Također, učenici su u konferencijskoj sali predstavili svoje zemlje, gradove i škole iz kojih su došli. Popodnevni su sati bili rezervirani za obilazak grada Trabzona koji je nastao na tzv. povijesnom Putu svile i oduvijek je bio sjedištem brojnih naroda sa svojom religijom, jezicima i kulturom. Ima oko 450 000 stanovnika i nalazi se na krajnjem sjeveroistoku Turske, na obali Crnoga mora. Drugi i treći dan bili su u znaku „dana umjetnosti“ kada su se učenici okušali u raznim likovnim tehnikama oslikavanja gipsanih figura u obliku šipka (nara) i oslikavanju majica tehnikom Ebru. Posjetili smo mjesto i špilju Cal koja se smatra drugom najdužom pećinom na svijetu te izletište, poznato po očuvanoj prirodi i jezeru, Uzungol. Predzadnjega je dana posebno atraktivan bio obilazak jednoga od najstarijih manastira na svijetu, a to je Sumela manastir koji je izgrađen na stijenama brda iznad provalije na visini od 1200 m nadmorske visine. Došao je i dan oproštanja i rastanka kada smo svi dobili certifikate za sudjelovanje u ovome programu, međusobno se pozdravili i zaželjeli sretan put do idućega susreta u jednoj od sudionica zemalja u projektu.

Ideja je i cilj projekta poticati i motivirati učenike za korištenje umjetnosti kao sredstva društvenoga, kulturnoga, ekonomskoga, političkoga i povijesnoga znanja o svojoj zemlji, kao i o partnerskim zemljama, kako bi razvijali umjetničke vještine, kreativnost i komunikaciju kroz različite aktivnosti timskoga rada.

Jasna Vuković i učenici