PREDAVANJE O VERN–U

PREDAVANJE O VERN–U

24. listopada 2019.

Dana 23. listopada 2019., posjetili su nas studenti s veleučilišta VERN iz Zagreba, Marin Mitrović, bivši učenik naše škole i njegova kolegica Karla Gregl.

VERN je privatno veleučilište u Zagrebu koje ima 14 studija, 7 preddiplomskih i 7 diplomskih. Studijski programi su: Ekonomija poduzetništva, Poslovna ekonomija – međunarodno poslovanje, Poslovna informatika, Turistički i hotelski menadžment, Novinarstvo, Tehnički menadžment, Odnosi s javnošću i studij medija i Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje.

Marin i Karla su održali predavanje u trajanju od 45 minuta kroz koje su nam pokazali video uradak o načinu i metodama studiranja na VERN – u, mišljenjima i dojmovima studenata, praktičnim zadatcima, radnom studiju, VERN sportu  i VERN kulturi. Kroz vidio smo vidjeli kako izgledaju prostorije gdje se održavaju predavanja te gdje se nalaze. Smješteni su u  Importanne Gallleriji na  1. i 2. kat, Zagreb.

Marin nam je u nastavku ispričao o veleučilištu, promocijama koje se održavaju u dvorani Vatroslava Lisinskog i sličnim aktivnostima. Naglasio je vrijedan podatak da  VERN broji preko 4.500 alumnija (osoba koje su završile preddiplomski ili diplomski studij). Veleučilište VERN ima i svoj alumni klub koji ima godišnja okupljanja kako bi se podijelila iskustva između kolega te se može pohvaliti s 98% zaposlenih nakon završetka studija.

Karla nas je uputila u metode studiranja koje se baziraju na malim grupama, interaktivnoj i koncentriranoj nastavi. Profesori su jako pristupačni i daju primjere iz vlastitih iskustava  jer njih preko 200, uz posao na veleučilištu, radi i u struci pa studente vode u razne obilaske, uključuju ih u razne projekate. Isto tako, sudjeluju u međunarodnoj razmjeni i Erasmus programu EU gdje imaju 40+ partnerskih sveučilišta diljem Europe.

Za kraj, ispričali su nam o prijemnim ispitima koji traju od 3. do 9. mjeseca i održavaju se jednom mjesečno. Provjeravaju se opća kultura, inteligencija i motivacija. Državna matura nije obavezna za upis na VERN veleučilište, ali se preporučuje zbog bodova koji se zbrajaju s prijemnim ispitom te se dobiva popust na školarinu.

Za kraj predavanja podijeli su nam brošure i časopise koje izrađuju studenti u suradnji s profesorima na VERN – u.

Nama učenicima 4. razreda su to bile korisne informacije jer uskoro trebamo donijeti važne odluke u našem životu, a naša škola kao i uvijek nam je u tome pomogla.