KAZALIŠTE I ŠKOLA ZA ŽIVOT

KAZALIŠTE I ŠKOLA ZA ŽIVOT

24. listopada 2019.

Učenici Srednje škole Valpovo tradicionalno posjećuju Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku uživajući pritom u raznolikom programu, od nevjerojatnih komedija, mjuzikala, drama u užem i širem smislu, pa sve do tragedija i drugih dramskih, glazbenih, plesnih i scenskih vrsta.

Tako su 21. listopada ’19. odgledali poznatu Shakespeareovu tragediju Othello. Odazvali su se učenici prvih gimnazijskih razreda koji ove školske godine pohađaju nastavu prema programu Škola za život te smo ovu temu uklopili u nastavnu jedinicu Godišnjega izvedbenog programa. Također, na predstavu su išli  i učenici 2. razreda ekonomske te nekolicina učenika iz 4. ekonomske pod vodstvom prof. Jasne Vuković koja je organizirala i motivirala učenika za odlazak u kazalište zajedno s razrednicima, profesorima Željkom Štanfeljem (2. ek) i Kristinom Najcer Bračevac (4. ek), a pridružile su nam se i profesorice Snježana Simić i Tihana Rikert.

Sažetak predstave, tragedije Othello:

Maur Othello ponosni je general moćne vojske mletačkoga dužda, poznat po hrabrosti i odlučnosti, cijenjen zbog iskrene pravednosti, čovjek čista jednostavna i smiona srca. Njegova neustrašivost, ali i djetinje srce zavede Desdemonu, lijepu kćer moćnoga mletačkoga senatora Brabanzija. Ona kriomice daje svoju ruku Othellu. Zaprepašteni otac ne može povjerovati da je obožavana kći jedinica svoju ruku obećala i obećanje izvršila bez njegova znanja, vojniku koji nije plemenita roda. Otac smatra Desdemonu začaranom i otetom pa ona pred Senatom mora dokazati suprotno. Lijepa je Desdemona svima draga, a njezina je slijepa odanost Othellu uzrok Jagovoj zavisti te naivnog i ponosnog Othella navodi na sumnju da ga Desdemona vara s Cassiom. Osim toga, Jago mrzi Othella jer ga ovaj nije htio uzeti za svoga poručnika i jer je mislio da je Othello zaveo njegovu ženu Emiliju. Nakon svih tih spletki, Othello postaje oličenje povrijeđenoga ponosa, djeluje ne razmišljajući, nasjeda na prljavu priču o nemoralnoj preljubnici te u bijesu dolazi kući, napada nedužnu voljenu ženu koja sluti smrt. Jagova žena Emilija, razotkrivajući spletku, prekasno dolazi s istinom: Desdemona je već mrtva, a i za Othella život više nema nikakav smisao. Jaga sustiže ruka pravde: ubijaju ga u bijegu, kako i doliči zločincu i kukavici.

S raznih točaka gledišta, Othello je višestruka tragedija: tragedija nevinosti (Desdemona), Tragedija lakovjerja i prostodušnosti (Othello), tragedija sotonske volje i inteligencije (Jago). Da Desdemona nije bila odveć bezazlena, ne bi stradala; da Othello nije bio lakovjeran i prostodušan, ne bi ubio Desdemonu; da Jago nije bio sotonske prirode, ne bi ni pomislio na takvu osvetu za tako male uvrede koje mu, jednim dijelom, možda nisu bile ni nanesene.