POSJET AGENCIJAMA 404 I DEGORDIAN

POSJET AGENCIJAMA 404 I DEGORDIAN

12. listopada 2018.

Dana 05. listopada 2018. godine, nastavnice Monika Markota i Kristina Najcer Bračevac, organizirale su terensku nastavu marketinškoj agenciji Degordian i komunikacijskog agenciji 404 za učenike 3. i 4. razreda ekonomske škole Valpovo te nekoliko učenika iz 4. komercijalne.

Zajedno s nama išle su i nastavnice Tatjana Andraković, Svjetlana Barišić, Karmela Mihaljević te pedagoginja Zdenka Lončarić sa dvije pripravnice, Emom Hodžić i Marijom Štajnbriker. Samo putovanje do Zagreba proteklo je u najboljem redu.

Na samom ulazu, uočili smo kako je prostor pun svijetlih tonova upotpunjen s raznim zelenom biljkama, užurbanim ljudima i ponekim lavežom pasa. 404 je nezavisna komunikacijska agencija iz Zagreba. U timu su stručnjaci iz raznih područja komunikacije. Najveći tim na tržištu rješava poslovne izazove klijenata pružanjem brojnih usluga — od odnosa s javnošću, digitalnih komunikacija, contenta, digitalnih kreativnih rješenja, performance marketinga do izrade web stranica i aplikacija. Ugostila nas je gđa. Ružica Vrdoljak koja ima poziciju account menadžera, kako je ukratko rekla „ja se javljam svima i tek onda prosljeđujem timu koji je za to formiran“. Ispričala je kako su nastali, kada su nastali, da posluju s velikim tvrtkama kao što su t.com, Coca-cola, Adidas, Bon bon itd. Osnovani su 2014. g. i od nekoliko zaposlenika došli su do preko 100 zaposlenika. Prezentirala nam je njihovu najuspješniju kampanju o Coca-Coli. Na kraju smo postavljali pitanja jer smo bili zainteresirani za njihov radu. Nakon toga,ušla je Mila koja radi u odjelu za PR. Svoj posao je objasnila na primjeru jednog svog dana na poslu. Izgledalo je da jedva nađe vremena za sebe, ali kako sama kaže, to je takav posao, danas hrpa toga, sutra mnogo manje. Objasnila je PR stručnjaka kao nekog tko kontinuirano prati okolinu, svijet, događaje i koji mora biti u svakome trenutku posvećen poslu. Za sve nas, to je bilo prelijepo iskustvo, a onda smo na kraju i dobili poziv. Ukoliko budemo studirali bilo što vezano uz njihovo poslovanje, slobodno se možemo javiti za praksu.

Uslijedio je posjet marketinškoj agenciji Degordian. Agencije. Degordian je digitalna i marketinška agencija koja posluje u HR dugi niz godina. Ono što je zadivljujuće u toj priči je da su osnivači Tomislav Grubišić i Daniel Ackermann   od nule pokrenuli svoj posao te da trenutno u svom novom uredu od 1400 kvadrata u Zagrebu zapošljavaju oko 140 ljudi, koji se svaki mjesec povećava. Riječ je o velikom, svjetlom, prozračnom prostoru u kojem ljudi ručaju, čujete žamor, zveckanje tanjura, mikrovalna, smijeh… Svi su nekako opušteni i sretni. Ugostila nas je gđa. Iva Majstorović koja je na poziciji “Head of Project Management“. Rade s poznatim tvrtkama na području Hrvatske, kao i izvan granica Lijepe naše. Pokazali su nam neke od njihovih najvećih kampanja koje su se pokazale i jako uspješnim (Chipy-Chips krumpiri), potom su nas proveli po uredima i neke od nas intervjuirali. Naš intervju možete vidjeti na njihovom instagramu.

U 17:00 smo se zaputili prema Areni Centar Zagreb, kako bismo se dodatno opustili, ulovili popuste i krenuli kući. Stigli smo oko 22:30 i sa zadovoljstvom mogu reći da je ovo još jedna terenska nastava koja će nam ostati u lijepom sjećanju. Cilj terenske nastave je bio dati učenicima uvid u mogućnosti koje im se pružaju tijekom i nakon završetka obrazovanja, te ih potaknuti na iskorištavanje vlastitih potencijala.

Rečenica koja će vjerujem, ostati svima u sjećanju je od gđe. Ružice iz agencije 404, kada smo ju upitali što misli o konkurenciji, njen odgovor je glasio:„Konkurencija je tu da budeš bolji, isto je kao kada dobiješ novog učenika u razredu, divno ti je jer nisi jedini, više vas je i odmah je produktivnije, ali će te natjerati da daš još više od sebe kako bi se dokazao u hrpi ostalih“.