NJEMAČKI JEZIK U SREDNJOJ ŠKOLI VALPOVO

NJEMAČKI JEZIK U SREDNJOJ ŠKOLI VALPOVO

16. lipnja 2020.

Poštovani roditelji i budući učenici Srednje škole Valpovo,

obraćamo vam se s punim povjerenjem i nadom da ćete razumjeti naš apel.

Naime, dugogodišnja je praksa da učenici koji su njemački jezik učili kao izborni predmet u osnovnoj školi odluče taj jezik u srednjoj školi nastaviti učiti kao početnici. Razlog je uvijek nesigurnost u znanje njemačkog jezika, dakle učenici smatraju da ga u osnovnoj školi nisu dovoljno naučili.

Međutim, mi, profesori Srednje škole Valpovo, svjesni smo problema i nikako ne želimo te učenike dovesti u nepovoljan položaj.

Nastavu smo maksimalno prilagodili predznanju učenika, i nadamo se da ste, i Vi kao roditelji, a i Vaša djeca, svjesni kako četiri ili pet godina nastave njemačkog jezika, kakva god ona bila, ne može biti ista kao i s onim učenicima koji se nikada nisu susreli s njemačkim jezikom.

Stoga nudimo dva programa, onaj za apsolutne početnike (razina A1) te onaj za učenike koju su učili njemački jezik u izbornoj nastavi (razina A2).

Suprotno očekivanjima učenika koji nakon peto-/šestogodišnjeg učenja njemačkog jezika smatraju da će u srednjoj školi imati samo petice uz nikakav trud, to se godinama pokazuje kao zabluda – jer ne postoji potrebna vertikala u učenju i ti učenici u pravilu u prvom razredu nemaju potrebu posebno se truditi, ali već u 2. razredu se pokazuje nedostatak radnih navika te zaostajanje u znanju.

Stoga, poštovani roditelji i učenici, dobro razmislite što Vam je važno – ocjena ili znanje, te se u skladu s time se opredijelite za početnički ili nastavljački program.

Za učenike četverogodišnjih strukovnih škola, koji u svom nastavnom planu nemaju mogućnost učenja njemačkog kao drugog stranoj jezika, nudimo fakultativnu nastavu – ona je obvezujuća za tekuću školsku godinu – dakle odluku o nastavku učenja donosite svake školske godine.

 

S poštovanjem

Aktiv profesora njemačkog jezika

 

U prilogu možete pogledati kratku prezentaciju o važnosti učenja njemačkog jezika.

Zašto učiti njemački – prezentacija