MATURALNO PUTOVANJE ČETVRTIH RAZREDA

MATURALNO PUTOVANJE ČETVRTIH RAZREDA

25. veljače 2023.

Učenici četvrtih završnih razreda Srednje škole Valpovo ove su godine konačno upriličili i ostvarili svoje četverodnevno maturalno putovanje u Brno, Prag i Beč u razdoblju od 18. do 21. veljače 2023. godine. S njima su u pratnji bili i njihovi razrednici pa je tako 4. elektrotehničare vodio prof. Boris Šimić, 4. ekonomske prof. Ana Prepelac Vrbanić, 4. a OG  prof. Jasna Vuković i 4. b OG  prof. Tihana Weigand.

Prvi smo dan posjetili Brno, koji je drugi po veličini češki grad i, u kojemu je većina ulica u središtu grada pješačka zona. Obišli smo Dvorac Špilberk koji daje osnovnu siluetu gradu, Katedralu Svetog Petra i Pavla, Kapucinski samostan i Crkvu Sv. Jakova. U večernjim smo satima stigli u Prag, glavni grad Češke Republike kojega nazivamo još Zlatnim Gradom ili Gradom stotinu tornjeva. Uslijedio je razmještaj po sobama, večera i šetnja gradom.

Sljedeći je dan bio obilježen obilaskom glavnih praških znamenitosti među kojima se ističu Katedrala Sv. Vida, Loretska crkva i Zlatna ulička u kojoj smo razgledali Kafkinu rodnu kuću. Franz Kafka poznati je češki pisac i autor mnogih djela, među kojima se posebno ističu pripovijetka Preobrazba i roman Proces. Razgled smo nastavili posjetom Hradčanima i Male  Strane koja pripada jednoj od pet povijesnih praških četvrti. Tu su još Muzička Akademija, Stari Grad, Vaclavov trg, Nacionalna galerija, Stari gradski trg, Gradska vijećnica i sl. Također, vidjeli smo Židovsku četvrt, a posebno nas je oduševila šetnja poznatim i starim Karlovim mostom s mnoštvom kipova i legendi, a koji potječe još iz 13. stoljeća.

Treći smo dan uživali u vožnji brodom po Vltavi, najdužoj češkoj rijeci, s uključenim ručkom na bazi švedskoga stola i uz prigodnu glazbu poznatoga češkog skladatelja Bedricha Smetane. Tako smo velebni Grad Prag mogli vidjeti i iz jedne drugačije i posebnije perspektive, iz perspektive rijeke Vltave. Uslijedilo je slobodno vrijeme za osobne programe.

Zadnji dan uputili smo se u Beč, glavni grad Austrije te njezino političko, gospodarsko i kulturno središte i, nakon panoramskoga razgleda grada (Sveučilište, Gradska Vijećnica i sl.), nastavljamo pješice do Trga Marije Terezije preko Hofburga i Albertina platza do znamenite Katedrale Sv. Stjepana. Također, prolazimo pored poznatoga Botaničkoga vrta, Tehničkoga muzeja i Prirodoslovnoga muzeja u Beču. Vidjeli smo i bistu posvećenu poznatom književniku i romantičaru Johannu Wolfgangu Goetheu.

I za kraj, ova je ekskurzija bila vrlo bogata zanimljivim i korisnim sadržajima te će nam dugo ostati u lijepom i nezaboravnom sjećanju.

 

Uz punu podršku tima „Maturalac“

Jasna Vuković, prof.

Wordpress Gallery Plugin Free