Klokan bez granica – projekt međunarodnog natjecanja iz matematike


Učenici Srednje škole Valpovo sudjeluju u projektu od 2004. godine. Projekt provode članovi Udruge Klokan bez granica koja okuplja predstavnike velikog broja europskih zemalja.
Njezin je cilj popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Glavna joj je zadaća organizacija igre – natjecanja “Matematički klokan” koja popularizira matematiku među mladima. Isto tako, namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa te promišljanje o odabiru matematike kao životno zanimanje.
Motto igre je: bez selekcije, eliminacije i finala.

Službena stranica:

Natjecanje se organizira svake godine u ožujku, istoga dana, u isto vrijeme, u svim zemljama sudionicama. Sastoji se od 12 zadataka za skupine Pčelica i Leptirić, odnosno 24 zadatka za sve ostale skupine (Ecoliers, Benjamins, Cadets, juniors i Students).
Zadaci su raznovrsni i poredani od lakših prema težima. Za svaki je zadatak ponuđeno pet odgovora od kojih je samo jedan ispravan.
Službeni su jezici “Klokana” francuski i engleski, a pitanja su prevedena na jezike zemalja sudionica.
Naši se učenici vrlo rado uključuju u ovaj projekt i pokazuju zavidne rezultate.
Organizaciju natjecanja u našoj školi provode nastavnici matematike (Karmela Mihaljević, Draženka Mikić, Tihana Weigand, Jasmina Biro te Lucija Tolušić).


AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA:


ŠKOLSKA GODINA 2020./2021.

U četvrtak, 10.lipnja 2021. u SŠ Valpovo održano je međunarodno natjecanje „Klokan bez granica“. Natjecanje se održava u cilju popularizacije matematike u svijetu pa smo i mi odlučili biti dio toga. Sudjelovao je 21 učenik iz prvih, drugih i trećih razreda. Prvašići u kategoriji CADET ( C ), a  drugi i treći u kategoriji JUNIOR ( J ).

Rezultate očekujemo u srpnju.

Aktiv matematike

Wordpress Gallery Plugin Free

ŠKOLSKA GODINA 2018./2019.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva, a u organizaciji stručnog vijeća profesora matematike, 21. ožujka 2019. u našoj školi održalo se Međunarodno matematičko natjecanje “Klokan bez granica”.

Radi se o natjecanju koje se isti dan i u isto vrijeme održava u mnogim državama diljem svijeta, a čiji je cilj popularizacija matematike i širenje osnovne matematičke kulture.

Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa, a natjecati se mogu svi zainteresurani učenici bez obzira na uspjeh iz matematike u razredu. Naime, zadatci na ovom natjecanju nisu strogo vezani uz nastavno gradivo, nego se testiraju temeljne matematičke kompetencije, logičko mišljenje i zaključivanje te sposobnost rješavanja problema.

Ove školske godine u našoj školi natjecalo se 50 učenika u tri kategorije: Cadet (učenici prvih razreda), Junior (drugi i treći razredi) i Student (četvrti razredi). Svi natjecatelji dobili su slatkiš, kemijsku olovku i džepni kalendar, a 10% najuspješnijih učenika Hrvatsko matematičko društvo dodatno će nagraditi malim prigodnim poklonom

KLOKAN BEZ GRANICA

Wordpress Gallery Plugin Free