IZVJEŠTAJ S CAD CAM KONFERENCIJE

IZVJEŠTAJ S CAD CAM KONFERENCIJE

16. listopada 2019.

Na Zagrebačkom FSB-u održana je konferencija “Obrazovanje 4.0. – škola po mjeri industrije” 10. listopada 2019. Na konferenciji je bio prisutan i zaposlenik SŠ Valpovo. Konferenciju je organizirala tvrtka Cad Cam grupa koja zastupa tvrtku Dasault Systemes u hrvatskoj. CADCAM grupa je pokrenula inicijativu kako bi svim zainteresiranim školama i fakultetima osigurali besplatne licence za napredne inženjerske alate za digitalnu transformaciju proizvodnih procesa (3D dizajn, simulacije, upravljanje proizvodnjom, robotika)  i još puno, puno više.

Svakako najzanimljivija izlaganja bila su od strane predstavnika tvtki Rimac automobili (ne treba ih posebno predstaviti) i tvrtke AD plastic(proizvođač plastičnih dijelova za automobile s oko 5000 zaposlenih u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i Rusiji). Na upit: prati li znanost zahtjeve automobilske industrije u hrvatskoj? Iz tvrtke AD plastic su jasni: ne. Tu činjenicu potkrepljuju podatkom da je za svakog novozaposlenog potrebna dodatna izobrazba koja traje mjesecima i trošak je tvrtke.

Iz tvrtke Rimac automobili stiže mnogo korisnih informacija budućim zaposlenicima. Naravno, njihov je odgovor na prethodno pitanje također ne, a to se može potkrijepiti i činjenicom kako su često tražena zanimanja na engleskom jeziku, jer kod nas ne postoje. S obzirom da ta zanimanja ne postoje, od budućih zaposlenika se traže druge individualne kvalitete. Jako se cijeni praktičan rad, jer ga najviše fali u školstvu, te komunikacijske vještine kojima potencijalni zaposlenik predstavlja sebe i svoje kvalitete. Žele čuti da je potencijalni zaposlenik modelar, da pravi modele aviona, brodova, auta, da je sastavio u garaži električni bicikl, vjetrenjaču, reparirao stari motocikl itd. Naravno, razgovor se vodi na engleskom jeziku, koji je i službeni unutar tvrtke.

S ekonomskog dijela konferencije, svakako je zanimljivo i predviđanje trendova u svijetu.  Smatra se kako će godine 2030. biti potrebno 80 % zanimanja koja trenutno ne postoje, te da je najvažnija kvaliteta sposobnost na promjenu, i to vrlo brzu.

Na kraju je sastavljen okrugli stol na kojem su sudjelovali dekani, profesori s fakulteta i predstavnici tvrtki. Zaključak je da znanost u Hrvatskoj u najvećoj mjeri služi radi znanosti, te da je velika nepovezanost između znanosti i industrije što je pravi primjer loše prakse. Na pitanje: kako je industrija doprinijela znanosti ? Očekivano najsvjetliji primjeri dolaze iz tvrtke Rimac automobili, gdje se na Zagrebačkom sveučilištu radi ne mali broj diplomskih i doktorskih radova s područja neovisnog upravljanja momentom na kotačima putem četiri elektromotora tzv. Torque vectoring“, baterijskih sustava, softvera itd.