IZVJEŠTAJ O STRUČNOJ EDUKACIJI NASTAVNIKA U ŠKOFJA LOKI

IZVJEŠTAJ O STRUČNOJ EDUKACIJI NASTAVNIKA U ŠKOFJA LOKI

28. travnja 2022.

Jedan od ciljeva projekta Erasmus+ KA1 je stručno usavršavanje strukovnih nastavnika. Tako su u periodu od 2. – 8. travnja 2022. nastavnici strojarske grupe predmeta, Valentin Gadanec i Saša Mrkonić, boravili u Sloveniji. Naglasak edukacija je bilo usavršavanje iz područja automatizacije i povezivanje sa robotikom i programiranjem.
Tako su imali prilike upoznati postupke programiranja senzora koji imaju ulogu slanja povratnih podatka u računalo na osnovu kojih će računalo regulirati proces. Računalo je, zapravo, programibilni logički kontroler (PLC) koji se može programirati na 3 načina.
Tijekom edukacije naučili su programirati PLC Mitsubishi Al2- 14MR pomoću programa za blokovsko programiranje. Edukacija je započela kratkim teorijskim izlaganjem o pneumatici, robotici, PLC-ovima i logičkim funkcijama. Nakon toga, krenulo se sa rješavanjem problemskih zadataka iz stvarnog života. Neki od primjera su programiranje rada semafora, te programiranje otvaranja garažne rampe ovisno o stanju raspoloživih parkirnih mjesta na parkiralištu.
Zadnji dan edukacije, programirali su SMC-ov robot za opsluživanje. Cilj je bio programirati prihvatnicu robota koja će uzeti predmet i premjestiti ga na definirano mjesto.
U sklopu edukacije bio je i posjet Razvojnom centru u Novom Mestu gdje su se nastavnici susreli s još naprednijim robotima i njihovom praktičnom primjenom.
Iskustvo stečeno, u Sloveniji nedvosmisleno bi moglo obogatiti nastavni proces uz odgovarajuća materijalna ulaganja.

Valentin Gadanec, dipl.ing.