FILM BEI OMA ZU BESUCH (GERMANIZMI U HRVATSKOM JEZIKU) NA NATJEČAJU U BEČU

FILM BEI OMA ZU BESUCH (GERMANIZMI U HRVATSKOM JEZIKU) NA NATJEČAJU U BEČU

11. ožujka 2022.

Učenici 3. og A, Petra Cvenić, Lucija Huis, Josipa Krišković i Ivan Matijanić su se, s mentoricom prof. Snježanom Simić, ponovno okušali u snimanju filma. Odlučili su se natjecati na Međunarodnoj konferenciji profesora njemačkog jezika koja se ove godine u kolovozu održava u Beču.

Snimili su film Bei Oma zu Besuch ( na temu germanizama u hrvatskom jeziku). Pri tome su morali ispoštovati vrlo kratko vrijeme trajanja ( 2 min i 22 sekunde) i veličinu filma od 500 MB.

Priča je to o hrvatskoj obitelji iz Austrije koja dolazi u posjet baki u Hrvatsku u vrijeme poklada. Unuke razumiju hrvatski, ali govore njemački, a baka razumije njemački, zna reći pokoju riječ na njemačkom, ali govori hrvatski i to s germanizmima.

Budući da se radi o Međunarodnom natječaju i vrlo primamljivoj nagradi (500-700 €),

očekujemo veliku konkurenciju. Naravno da bi nam bilo drago nešto osvojiti, ali s obzirom na sve okolnosti i konkurenciju iz cijele Europe, držimo se krilatice  Važno je učesotvovati. Ipak, držite nam palčeve. Rezultate ćemo znati tek nakon 1. lipnja 2022. godine.

Posebno se zahvaljujemo kolegi  Željku Kneževiću  što nam je za snimanje filma ustupio svoj etno prostor na Kutici kod Valpova.

Ovdje možete pogledati naš uradak.

Snježana Simić i tim iz 3. og A