FabLab RADIONICA

FabLab RADIONICA

14. svibnja 2022.

U četvrtak, 12. svibnja 2022. održana je u prostoru Srednje škole Valpovo radionica za učenike osnovnih škola pod nazivom FabLab Slavonika – mjesto za igru, kreaciju, mentorstvo i inovacije, a u sastavu i programu aktivnosti projekta Regionalnog centra kompetencije „Slavonika 5.1“ Tehničke škole iz Slavonskog Broda.

Radionicu je vodila profesorica Tatjana Soronda, dipl.ing.elektrotehnike, a cilj je bio predstaviti učenicima mogućnost stvaranja novih vrijednosti temeljenih na znanju, kreativnosti i umjetnosti. Osim zainteresiranih učenika iz osnovne škole M.P.Katančića iz Valpova i njihove nastavnice Jelene Pantoš, prof., radionicu su pratili učenici Srednje škole Valpovo iz elektrotehničkih zanimanja te CNC-operateri.

Učenici su imali prilike vidjeti proizvode 3D modeliranja, 3D printanja, programiranje mobilnih robota, fiziološko djelovanje struje, solare kao i ručno izrađene kreativne igračke za učenike s poteškoćama i dr.

Isto tako, učenici su mogli vidjeti i neke zanimljive uratke naših učenika koje su izrađivali kroz svoje srednjoškolsko obrazovanje, a time izrazili svoju kreativnost i inovativnost.

Nakon zanimljivog i poticajnog predavanja učenici su se uključili u razne aktivnosti. Tako su npr. sudjelovali u izradi 3D modela, rukovali robotima, naučili su kako s njima upravljati kroz mobilnu aplikaciju, prikazati hologram na jednostavan način i dr.

Radionicu su pripremili i organizirali: ravnateljica SŠ Valpovo Svjetlana Kalpić, dipl.ing., koordinator FabLab-a SŠ Valpovo Boris Puljek, dipl.ing. i pedagoginja škole Zdenka Lončarić, prof.

Više o aktivnostima FabLab-a kroz Regionalni centar kompetencije „Slavonika 5.1“ u suradnji s partnerskim ustanovama može se pogledati na slijedećem linku: