ERASMUS+ PROJEKT „FUTURE LANGUAGE IS ROBOTIC CODING”

ERASMUS+ PROJEKT „FUTURE LANGUAGE IS ROBOTIC CODING”

15. svibnja 2022.

Od 26.4.-30.4.2022. prof. Marija Jutriša i Draženka Mikić bile su na mobilnosti u gradu Vaasi u Republici Finskoj. Škola domaćin je velika strukovna škola Yrkesakademin, regija Ostrobothnia.

Yrkesakademin ili skraćeno YA je veliko strukovno središte, ima 22 različita smjera  od automehaničara, soboslikara, frizera, kuhara, medicinskih djelatnika do šumskih radnika (jer tamo gotovo svaka obitelj ima barem mali dio šume u svom posjedu) .U sklopu YA imaju jako puno radionica, kabineta, predavaonica, a uz obrazovanje učenika imaju i obrazovanje odraslih, što svakako doprinosi boljoj obrazovnoj karti Finske.

S obzirom da je program bio sastavljen u tri radna dana imali smo vrlo dobru organizaciju domaćina. Prvi dan su nas upoznali sa svojom školom, sama turneja po školi je trajala prilično jer su doista imali što pokazati. Nakon tog predavanje domaćina, ručak u kantini koji su pripremili njihovi učenici pod nadzorom i vođenjem svojih nastavnika. Nastavak predavanja, oko 16h odlazak u Vaasu jer je YA malo izvan grada.

Drugi dan smo imali rezime škola sudionika (Turska, Italija, Portugal, Rumunjska, Finska i Hrvatska) u projektu o njihovim iskustvima i vrstama platformi koje koriste. Zatim je uslijedilo predavanje lokalnog mladog poduzetnika, osnivača uspješne tvrtke u IT sektoru.

Navečer izlet u obližnje atraktivno selo Sulva, muzej na otvorenom i obrtnički centar te vikinška večera u Solf Gastgiveri.

Treći dan smo imali predavanje također lokalnog poduzetnika u IT industriji sa jako dobrim rezultatima u tom području. Zatim Kahoot kviz za sudionike i izlet u Kvarken Archipelago jedinstveni prirodni arhipelag pod zaštitom UNESCO-a.

I tu je službeni dio posjeta završio. Vratili smo se u grad Vaasu i sljedeći dan sretni i puni dojmova krenuli na svoje letove za povratak kući.

Wordpress Gallery Plugin Free