Erasmus+ KA1 – Tenerife, Learning Mobility of Individuals – The Digital Classroom Mastery

Erasmus+ KA1 – Tenerife, Learning Mobility of Individuals – The Digital Classroom Mastery

11. kolovoza 2023.

U periodu od 27.srpnja do 2.kolovoza 2023. u Puerto de la Cruzu boravili su nastavnici Srednje škole Valpovo na stručnom usavršavanju iz STEM područja kroz projekt Erasmus+ KA1 za šk.god. 2022./23. Na FU International Academy, Tenerife, kroz petodnevni tečaj od 30 sati, ovladali su radom u digitalnoj učionici te nadogradili svoje vještine podučavanja, korištenja i primjene digitalnih alata i interaktivne tehnologije (od infografike do umjetne inteligencije). Drugim riječima, ovaj je tečaj pružio mogućnost odabira alata i pružanja savjeta za integraciju tehnologije u svakodnevnom nastavnom radu s učenicima te kako bi poboljšali angažman učenika u nastavnom procesu. Nastavnici su kroz tečaj usvojili slijedeće ishode:

  • koristiti Canvu za dizajn infografika i drugih nastavnih materijala
  • izraditi vlastite podcaste i audio materijale
  • urediti videozapise za zanimljiv i interaktivan video sadržaj
  • pripremiti kvizove, igre pamćenja i interaktivne vježbe
  • uključiti AI u obrazovanje (razumijevanje AI aplikacija, alata i tehnika za digitalne učionice)
  • koristiti u radu široke mogućnosti umjetne inteligencije

Certifikate su stekli: Marija Jutriša, dipl.ing.informatike, Tihana Weigand i Draženka Mikić, profesorice matematike i fizike te ravnateljica škole Svjetlana Kalpić, dipl.ing.

Osim obveznog dijela programa družili su se s drugim polaznicima tečaja, razmjenjivali iskustva u radu te obilazili značajne kulturne, povijesne i turističke znamenitosti grada Puerto de la Cruza i otoka Tenerifa.

Tenerife je prekrasan otok smješten u Atlantskom oceanu, kraj sjeverozapadne obale Afrike. To je najveći od Kanarskih otoka, arhipelaga koji pripada državi Španjolskoj. Poznat je po svojim prekrasnim krajolicima, vulkanskim planinama, bujnim šumama, plantažama banana i prekrasnim vulkanskim crnim plažama, što ga čini popularnim turističkim odredištem.

Prvi smo dan organizirali izlet u Nacionalni parku Teide koji je pod zaštitom UNESCO-a gdje se nalazi treći po veličini vulkan na svijetu. Pogled na vulkan, njegov okoliš i jedinstvenu geološku formaciju, ostavlja nezaboravan doživljaj.

Povijesna i kulturna mjesta Tenerifa imaju zanimljivu i šaroliku arhitekturu i spoj različitih kultura. Grad La Orotava i La Laguna su poznati po dobro očuvanim kolonijalnim zgradama i lijepim vrtovima. Santa Cruz se nalazi na drugom kraju otoka, a poznat je po svojim brojnim turističkim atrakcijama, lijepim trgovima i akva-parkovima.

Šetnja gradom Puerto de la Cruz-om je dojmljiv zbog pogleda na zanimljive građevine, crkve, parkove, cvijeće, brojne vrtove, drvorede palmi i kaktusa… Osobiti dojam ostavlja pogled na Atlanski ocean, valove, crne plaže i lagune. Spuštali smo se niz stepenice posvećene poznatoj spisateljici krim-romana, Agathi Christie. Posjetili smo plantaže banana, botanički vrt  Jardin Botanico, Jardin Litro,(vrt orhideja), Loro Parque koji je dom brojnim divljim i morskim životinjama i pticama, a osobito je poseban podvodni morski tunel.

Kušali smo ukusna jela sa karakterističnim mojo umacima koja odražavaju mješavinu španjolskih i kanarskih utjecaja.

Vratili smo se puni dojmova i bogati za jedno veliko iskustvo, kako profesionalno, tako i osobno.

Polaznice tečaja:

profesorice: Marija, Tihana, Draženka,

ravnateljica: Svjetlana Kalpić, dipl.ing.

Wordpress Gallery Plugin Free