PROJEKT BIOSIGURNOST – CIJEPLJENJE

PROJEKT BIOSIGURNOST – CIJEPLJENJE

3. prosinca 2021.

Imunoprofilaksa je umjetno stvaranje imunosti. Može se provoditi na dva načina: cijepljenjem (aktivna zaštita) i unošenjem imunoglobulina (pasivna zaštita). Cijepljenjem u organizam unosimo tvari (npr. mrtve uzročnike) koje stimuliraju naš imunološki sustav da on sam (zato je aktivna) proizvodi protutijela. Pasivnom zaštitom unosimo u organizam već gotova protutijela (imunoglobuline) i upotrebljavamo je kad nam je potrebna brza zaštita. Cijepljenje se može obaviti prije izloženosti uzročniku (npr. cijepljenje djece protiv ospica) ili nakon izloženosti uzročniku (npr. cijepljenje protiv bjesnoće nakon ugriza bijesne ili na bjesnoću sumnjive životinje).

Cijepljenje predškolske i školske djece, putnika, pomoraca, zdravstvenih radnika, te ostalih provodi se na temelju Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07 i NN 113/08) i Pravilnika o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti (NN 103/13).

Sva cijepljenja se mogu podijeliti u obvezna (npr. cijepljenja djece prema Programu obveznog cijepljenja kojeg svake godine propisuje Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske) i neobvezna (npr. cijepljenje protiv gripe).

Učenici Sofija Mihaljević, Petra Valdin, Sara Mabić i Borna Pavić koji su uključeni u ovaj projekt izradili su svoje kalendare cijepljenja i tablicu procijepljenosti za Hrvatsku u 2021. godini.

Aktiv prirodoslovne grupe predmeta