ADVENT U NAŠOJ ŠKOLI

ADVENT U NAŠOJ ŠKOLI

18. prosinca 2019.

I dalje nastavljamo s obilježavanjem značajnih datuma u Srednjoj školi Valpovo. Za nama je Dan grada Valpova kojeg smo obilježili prigodnom izložbom fotografija staroga Valpova, a isto tako i zanimljivom edicijom Valpovačkog godišnjaka kojeg obilježava znatan broj objavljenih izdanja. Lijepo je bilo vidjeti kako su i naši učenici sa zanimanjem pratili i razgledali postav izložbe.

Nalazimo se u vremenu došašća. Svake godine, pa tako i ove, ovo milosno vrijeme nastojimo obilježiti na kreativan način izradom plakata te božićnih dekoracija u kojima sudjeluju naši učenici. Oni vrlo rado ukrašavaju školski prostor od ulaznog hola do zbornice i učionica.

Došašće ili advent je vrijeme u crkvenoj godini  kad se kršćani intenzivnije pripravljaju na svetkovine Božića i Bogojavljenja. To je istodobno vrijeme očekivanja Kristova dolaska na kraju vremena. Vrijeme došašća nije toliko obilježeno pokorom, koliko više radosnim i povjerljivim očekivanjem.
Počinje nedjeljom koja pada između 27. studenoga i 3. prosinca (drukčije rečeno: nedjeljom koja je po kalendaru najbliža blagdanu svetoga Andrije apostola). Došašće obuhvaća tri tjedna te dane između četvrte nedjelje došašća i samog Božića.
Liturgijska boja u došašću je ljubičasta (kao u korizmi). U misi se izostavlja himan „Slava“  da bi taj tipično božićni himan („Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje!“) jače odjeknuo na svetkovinu Kristova rođenja.
U došašću su svakog jutra zornice – puku omiljene rane mise na kojima se pjevaju adventske pjesme kao što su „Padaj s neba roso sveta“, „Poslan bi anđel Gabrijel“ i mnoge druge.

Wordpress Gallery Plugin Free