ZNATI VIŠE – POMOĆ SREDNJOŠKOLCIMA

ZNATI VIŠE – POMOĆ SREDNJOŠKOLCIMA

19. listopada 2019.

Kako je zanimanje mladih za programiranje, robotiku i modeliranje iz godine u godinu sve veće, u Valpovu su odlučili bolje ujediniti teoriju i praksu, a učenike tijekom srednjoškolskog obrazovanja što bolje pripremiti na ovom području za tržište rada ili nastavak školovanja. Najveće zasluge za ovu nesvakidašnju priču pripadaju Srednjoj školi Valpovo i Zajednici tehničke kulture Valpovo Belišće.

Kako doznajemo od Dragana Francuza, tajnika ZTK-a Valpovo – Belišće, suradnja ZTK-a s učenicima Srednje škole Valpovo započela je prije više godina dolaskom nekoliko učenika elektrotehničkog usmjerenja na radionice elektronike i robotike, a ove godine ona je podignuta na znatno višu razinu nakon što je ljetos dogovorena mogućnost da predavači iz ZTK-a sudjeluju u izvannastavnom programu za 2. i 3. razred elektrotehničke struke. Osim toga, svi zainteresirani učenici u okviru ove suradnje mogu koristiti kabinet robotike u Domu tehnike.

– U sklopu pripreme organizacije izvannastavnog projekta usavršavanja vještina iz programiranja robota i 3D modeliranja već su održane prve radionice za srednjoškolce. Radionice su bile za učenike 2.EL i 3.EL u okviru radioničkih vježbi u trajanju od četiri školska sata. Radionica je sadržavala kratko uvodno predavanje o mBotu i Arduino mikrokontroleru te programiranju u mBlock programskom jeziku, a učenici su samostalno izradili veći broj jednostavnih programa i testirali rad mBota. Naučeno treba učenicima približiti programiranje robota općenito, ali još više mogućnosti primjene u praksi – poručuju iz ZTK-a o radionicama koje vodio prof. Marijan Antolović.

Ovoj priči treba dodati i suradnju koja se nastavila i preko održanih radionica 3D modeliranja i 3D printanja koje je vodio Tomislav Kudeljnjak za učenike drugih i trećih razreda elektrotehničkog usmjerenja. Učenici su imali priliku upoznati se s radom u 123D Design programskom okruženju, a nakon što modelirali svoje predmete uslijedila je izrada njihovih modela na 3D printeru.
– Ova radionica uvod je u moguću daljnju suradnju SŠ Valpovo i ZTK-a Valpovo – Belišće u organizaciji izvannastavnih programa iz područja programiranja i 3D modeliranja – poručio je voditelj radionice Tomislav Kudeljnjak.

L. Aničić

Izvor: Glas Slavonije