ŽIVE JASLICE U VALPOVU

ŽIVE JASLICE U VALPOVU

29. prosinca 2021.

28. prosinca 2021.  u blizini valpovačkoga dvorca, uprizorene su još jedne žive jaslice. Četvrte po redu, ovogodišnje su jaslice bile osvježenje jer su u vrijeme epidemioloških mjera donijele božićni duh.

Pripreme scenskoga prikaza trajale su oko mjesec dana. Srednjoškolci su imali probe čitanja kako bi se upoznali s ulogama, a zatim se proba nekoliko puta održala na lokaciji održavanja živih jaslica. Učenicima nije bilo teško uz svoje školske obveze dolaziti na probe te naučiti tekst jer su znali kako pridonose božićnome duhu svoga grada. Dobivši sve smjernice za svoje uloge, učenici su počeli dobivati i kostime. Većina ih je sačuvana od prošlih jaslica, no kako se svake godine mijenja sastav glumaca, bilo je potrebno napraviti i neke nove. Nakon generalne probe, učenici su u prostorijama dvorca isprobavali kostime s profesoricom Marijom Jelkić i doktoricom Zdenkom Turalija. One su učenicima pomagale te im pokušavale dočarati kakvu bi odjeću i tkaninu nosio njihov lik u Isusovo vrijeme.

Došao je i dan predstave. Sudionici su se u dvorcu Prandau-Normann okupili oko tri sata poslijepodne. Svi su odjenuli kostime te postavili posljednje detalje poput krila, turbana, kruna i raznih poveza. Bilo je puno smijeha jer odjeća toga vremena nije nimalo nalik današnjoj. U takvom su raspoloženju učenici neko vrijeme boravili u dvorcu, a uskoro je došlo i vrijeme uprizorenja. Glavne su uloge dobile mikrofone i zauzeli svoja mjesta u „Betlehemu“. Osim Srednje škole Valpovo, sudjelovali su i učenici Osnovne škole Matije Petra Katančića Valpovo, udruga osoba s invaliditetom MI te Zbor župe Bezgrešnog začeća BDM Valpovo.

Scenarij živih jaslica prati Mariju, mladu ženu kojoj anđeo navješćuje kako će roditi Isusa. Josip, njezin suprug, ju prihvaća trudnu te zajedno s njom odlazi u Betlehem kako bi nazočili popisu stanovništva. No, Marija osjeti kako joj je vrijeme roditi. Stoga odlaze do dvije kuće te mole smještaj. No, nema mjesta. Gostioničar im govori kako im može ustupiti štalicu te Marija ondje i rodi. Anđeo se javi i pastirima koji se dođu pokloniti Isusu, a ubrzo za njima dolaze i Sveta tri kralja.

Nakon predstave, kapelan je valpovačke župe pozvao svu djecu kako bi ih blagoslovio, a zatim ih poveo do štalice. U njoj su ih čekali Marija, Josip, Isus i anđeo. Djeci su ipak najzanimljivije bile životinje, a pogotovo mirni magarac koji je bio umiljat. Uskoro je došlo vrijeme fotografiranja. Prva su na redu bila djeca. Zatim su se Svetoj obitelji pridružili i ostali sudionici Jaslica te se fotografirali. Na kraju su stigli i vatrogasci koji su cijelo vrijeme spremno pratili situaciju kod vatre.

Osim teksta, u ovome je prikazu bitna i scenografija. Betlehem je uprizoren s dvije kućice (gostionicom i kovačnicom), štalicom i bunarom. Kako je sve napravljeno od drveta i slame, gledatelji su mogli doživjeti vrijeme rođenja Isusa Krista, kao i prostor u kojem je bio rođen.

Ovaj su događaj popratili i mnogi mediji te navode kako je to bio uistinu čaroban događaj jer je upravo uprizorenje rođenja Krista, ujedinilo mlade i osobe s poteškoćama grada Valpova. Organizatori su još jednom željeli pokazati kako osobe s invaliditetom i poteškoćama mogu biti punopravni članovi zajednice.

Po riječima doktorice Zdenke Turalija, uprizorenje nas je ujedinilo ne samo zbog naših različitosti, nego i zbog božićnoga duha kojega su glumci prenijeli.

Naši su učenici ostali na kolačima i čaju koje su posluživale članice Crvenoga križa Valpovo, a mnogi od njih tvrde kako im je ovo bilo korisno iskustvo i to ne samo zbog same glume i teksta, već i zbog tolerancije na različitost te pripadnosti zajednici. Maturantima je ovo bilo i emotivno iskustvo jer im je to bilo prvo i posljednje sudjelovanje u ovakvoj predstavi, ali su dobro upoznati s činjenicom kako su mlađe generacije dovoljno sposobne za ovakav pothvat.

Zbog epidemiološke situacije, ovakav je događaj uistinu nešto posebno i drukčije te se nadamo kako će se održavati još puno godina.

Sofija Mihaljević  4. b og