VALENTINOVO

VALENTINOVO

14. veljače 2022.

Valentinovo, Dan zaljubljenih ili Dan svetog Valentina podsjeća nas na vrijednost ljubavi, pažnje i poštovanja, a svake se godine obilježava 14. veljače u mnogim državama svijeta.

Ovaj je praznik nazvan u čast ranokršćanskog sveca Valentina koji je živio u 3. stoljeću prije Krista. Najpopularnija priča o sv. Valentinu je ona u kojoj je on svećenik koji tajno vjenčava rimske vojnike s njihovim odabranicama.

Naime, tijekom vladavine rimskog cara Klaudija izdana je odredba prema kojoj je svakom rimskom vojniku zabranjena ženidba za koju se smatralo da će loše utjecati na borbenost. Iako su svi vojnici, a i svećenstvo, morali poštovati odredbu, Valentin se pobunio i počeo tajno vjenčavati mlade parove riskirajući pritom zatvor ili smrt. Upravo je javnim smaknućem, 14.2. završio njegov život.

Na ovaj dan zaljubljeni daruju jedni druge i tako iskazuju međusobnu ljubav, pažnju i  zajedništvo. Tradicionalno se poklanjaju predmeti u obliku srca, romantične čestitke i ljubavna pisma. Ljubav je prelijepa emocija koja donosi radost, sreću, mir i značajna je za naše psihičko zdravlje. Zbog toga je važno da ljubav osjećamo i u druge dane u godini, a ne samo 14. veljače, dok nam Valentinovo može biti lijepi podsjetnik za ljubav, za drage ljude, obitelj i prijatelje.