USAVRŠAVANJE STRUKOVNIH NASTAVNIKA U VR, MR I AR-tehnologiji

USAVRŠAVANJE STRUKOVNIH NASTAVNIKA U VR, MR I AR-tehnologiji

16. listopada 2022.

Od 10. – 14. listopada 2022. održan je novi ciklus edukacija za nastavnike stručnih predmeta iz sektora strojarstva.

Predavač Hano Uzeirbegović, dipl.ing. u prvom je dijelu predavanja predstavio razne mobilne aplikacije koje se mogu koristiti kao pomoć u nastavi. U drugom dijelu predavanja predstavljen je dron Mavic AIR 2 s kojim su nastavnici upravljali i obavili fotografiranje.

Praktični dio edukacija je održan kao niz radionica u kojima su nastavnici upoznati sa radom i korištenjem VR, AR i MR tehnologije.

Jedna je od održanih radionica je bila izrađivanje papirnatih aviona različitih tipova te spajanje na elektronski pogon koji je upravljan mobilnom aplikacijom Power up 4.0.

Također, u jednoj se radionici obavljao proces snimanja, montiranja, uređivanja i prezentacije virtualnih sadržaja. Snimanja su rađena specijalnom 3D kamerom koja snima puni krug od 360°. Snimke se računalno spajaju u jednu sliku ili film koji se nakon toga može gledati iz svih kutova kroz VR naočale. Snimljenom su materijalu dodavani razni efekti, zvuk ili tekst, a može se postaviti kao „Google maps“ za virtualnu šetnju.

Ovakav način prezentiranja sadržaja ima vrlo široku primjenu, od svakodnevnog života, profesionalnih potreba, kao i za potrebe nastavnog procesa.

Na edukaciji su sudjelovali svi nastavnici strojarstva i stručni učitelji iz radionice za obradu metala i strojarstvo, a održana je u Strojarskoj tehničkoj školi u Slavonskom Brodu u sklopu aktivnosti RCK „Slavonika 5.1“

Nastavnici će stečena znanja i  iskustva primijeniti za potrebe nastave i vježbi te zajedno s učenicima prezentirati zainteresiranima, kako u školi, tako i široj javnosti.

Wordpress Gallery Plugin Free