UČENICI SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI ZA STRUKOVNO OBRAZOVANJE

UČENICI SREDNJE ŠKOLE VALPOVO NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI ZA STRUKOVNO OBRAZOVANJE

18. ožujka 2019.

U četvrtak, 14. ožujka 2019. godine, u Srednjoj tehniškoj šoli Koper (Slovenija) održana je međunarodna konferencija za strukovno obrazovanje SkillMe 2019 na kojoj je sudjelovalo  250 sudionika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije. Posebni su gosti bili predstavnici gospodarstva, državne i lokalne vlasti koji su se  aktivno uključili u tijek konferencije.

Ove su godine Srednju školu Valpovo predstavljali: učenici Ivan Ivković (3.EL) i Lukas Preisberger (4.EL) te nastavnici Vlatko Vujnovac, prof. i Valentin Gadanec, dipl.ing.

Tehnička škola iz Sl.Broda je organizirala zajednički prijevoz za sve sudionike konferencije iz Hrvatske. Polazak je bio 13.ožujka u 5,00 sati iz Osijeka. Na putu smo posjetili mjesto Krško te  Fakultet i institut za energetiku. Imali smo prilike vidjeti  najmodernije laboratorije i opremu (laboratoriji za virtualni inženjering,  primijenjenu elektrotehniku, nuklearnu energetiku i dr.). Neprocjenjivo je iskustvo vidjeti najmoderniju tehnologiju i opremu te brojne studente iz čitavog svijeta s kojima smo imali prilike razgovarati.

U večernjim smo satima stigli u Portorož gdje smo i odsjeli u Hotelu Histrion. Nakon noćenja i doručka uputili smo se prema Koperu, točnije u Srednju tehničku školu Koper. Dočekali su nas ljubazni domaćini te su nam nakon akreditacije održali govor dobrodošlice i predstavili plan i program rada.

Kako bi se realizirale sve planirane aktivnosti učenike su podijelili u 4 skupine. Učenici naše škole su činili skupinu Mehatronike. Tijekom obavljanja zadataka formirane su manje podskupine. Aktivnosti su se provodile u praktikumima škole te u nekoliko tvrtki u lokalnom okruženju. Kroz radionicu učenici su se upoznali s modelom i principom rada motocikla MC-EMEA. Taj motocikl je njihov model električnog motocikla koji ima motorni pogon na oba kotača.

U drugom su dijelu radnih aktivnosti učenici bili podijeljeni u nove skupine. Zadatak je bio predložiti ideje o poboljšanju rada motocikla u različitim područjima primjene kao što su npr. sigurnost, skretanje, dodatna oprema i slično. Nakon razmišljanja o mogućim poboljšanjima, svaka je skupina morala odabrati jednog učenika koji će te ideje javno prezentirati na engleskom jeziku. Našu je školu predstavljao učenik Ivan Ivković.

Tijekom konferencije nastavnici su imali prilike razmijeniti  primjere dobre prakse, razgovarati o iskustvima integracije obrazovnih ustanova s ​​gospodarstvom i predložiti na koje se načine učenici tehničkih škola mogu učinkovito integrirati u sam proizvodni proces.

Poslijepodnevne su aktivnosti podrazumijevale: prezentacije, rasprave, donošenje i usvajanje  zajedničkih prijedloga i zaključaka. Poslije završnog govora, negdje oko 16,00 sati službeno je završila SkillMe konferencija u Koperu. Do povratka kući  posjetiti smo centar grada Kopera te smo se upoznali s povijesnim i kulturnim znamenitostima.

Kući smo krenuli u večernjim satima. Tijekom vožnje gledali smo utakmicu Benfica – Dinamo, što nam je, uz navijanje, značajno olakšalo putovanje.

Ovakav način okupljanja učenika i nastavnika strukovnih škola pokazalo je kako nas takvi susreti međusobno obogaćuju. Osim stjecanja novih iskustava u strukovnom području, sudionici su stekli brojna poznanstva i prijateljstva.

Drago nam je da su i ove godine učenici naše škole dobili priliku biti među najboljim učenicima drugih EU zemalja.

 

http://www.sts.si/index.php/novice/954-gostili-smo-mednarodno-konferenco-skillme-2019