U SLOVENIJI NA STRUČNOM USAVRŠAVANJU

U SLOVENIJI NA STRUČNOM USAVRŠAVANJU

9. ožujka 2020.

Tijekom proteklih nekoliko godina Srednja škola Valpovo značajno ulaže u strukovno obrazovanje, osobito u sektoru ekonomije, strojarstva, elektrotehnike i računalstva. Opremaju se učionice, kabineti i praktikumi, uvode se novi strukovni kurikulumi, nabavljaju se strojevi i uređaji te računalna i informatička oprema. Predviđena financijska sredstva Ministarstva i Osnivača nisu dostatna. Nešto je opreme nabavljeno iz vlastitih sredstava, nešto sredstvima projekata, a sve više preko donacija raznih tvrtki i poslodavaca.
Osobito se ulaže u stručna usavršavanja nastavnika kako bi bili pripremljeni za programe novih strukovnih kurikuluma te novih tehnologija. Jedno je takvo stručno trodnevno usavršavanje organizirano u Sloveniji na poziv našeg projektnog partnera iz Škofja Loke gdje se trenutno nalaze naši učenici zanimanja elektrotehničar na stručnoj praksi. S ravnateljicom škole, Svjetlanom Kalpić, u Sloveniji su bili nastavnici praktične nastave iz sektora strojarstva te nastavnik Krunoslav Vukelić, projektni koordinator. Domaćin nam je bio Krištof Debeljak, stručnjak iz područja automatizacije, pneumatike i robotike.
Obišli smo pogone raznih poznatih tvrtki (SMC, Sibo i dr.), Centar kompetentnosti za strojarstvo i automatizaciju pri srednjoj strukovnoj školi te specijalizirane praktikume gdje se obučavaju naši učenici. Nastavnici su imali prilike vidjeti najsuvremeniju tehnologiju iz područja automatizacije, pneumatike, strojarstva i robotike te saznati financijske i ekonomske učinke pojedinih tvrtki poslije ulaganja u modernizaciju poslovanja.
Isto tako, iskoristili smo priliku za razgovore oko planiranja budućih projekata i zajedničkih aktivnosti.
Ljubazni nam je domaćin omogućio i nekoliko turističkih posjeta. Tako smo posjetili: Bled, Kranj, a u povratku Ljubljanu i Postojnu.
Škola će i nadalje iznalaziti mogućnosti za odlazak nastavnika na stručna usavršavanja koja su bitna za podizanje razine kvalitete nastavnog procesa, prenošenje znanja našim učenicima kao i za povezivanje međusektorske suradnje.