TERENSKA NASTAVA PARK PRIRODE PAPUK

TERENSKA NASTAVA PARK PRIRODE PAPUK

24. svibnja 2022.

U subotu, 21. svibnja 2022. godine, učenici 1.EK, 2.aOG, 2.bOG, 3.aOG i 3.bOG  posjetili su Park šumu Jankovac u sklopu Parka prirode Papuk sa svojim profesorima Marinelom Ižaković Ivić i Željkom Štanfelj.

Učenici su pod stručnim vodstvom čuvarice parka obišli poučnu stazu dužine 2260 m.

Uz pomoć karte na zanimljiv i edukativan način  interpretiraju se najznačniji biološki, geološki i kulturno povijesni lokaliteti u granicama Parka.  Ugodnom šetnjom  nastavlja se put uz Planinarski  dom do dva gorska ogledala – prekrasnih jankovačkih jezera.  Uživajući u mirisima  stoljetne bukove šume dolazimo do izvora Jankovačkog potoka.  Baš tu, svoj idealni dom pronašao je i papučki endemski pužić znanstvenog imena Graziana papukensis.

Staza se dalje penje prema špiljama – u stijeni iznad jezera, u prirodnoj poluspilji, nalazi se restaurirana grobnica s mramornim sarkofagom grofa Jankovića, s natpisom na mađarskom i crkvenoslavenskom jeziku. Nešto više iznad groba smještena je uska i mračna, oko 20 metara duga Maksimova spilja, nazvana po nekadašnjem hajduku Maksimu Bojaniću. Putovanje se nastavlja preko  šumskih kraljica do „staklarskoga groblja“, mjesta gdje su pokopani prvi stanovnici jankovačke doline – staklari doseljeni potkraj 18. stoljeća s područja današnje Austrije.

S grebena se staza spušta prema najvećem prirodnom fenomenu Slavonije, slapu Skakavac koji  zbog obilja vode i svoje visine pruža veličanstveni prizor,  posebice za jake zime kada se zamrzava u atraktivan ledeni stup.

Nakon naporna pješačenja učenici su uživali u slobodnom vremenu i druženju ispred planinarskog doma Jankovac i vratili se kućama puni svježeg planinskog zraka i novih iskustava…

Wordpress Gallery Plugin Free