SREDNJA ŠKOLA VALPOVO SUDJELOVALA JE U PROJEKTU „ SMANJIMO BACANJE HRANE U VRIJEME PANDEMIJE COVID 19 „

SREDNJA ŠKOLA VALPOVO SUDJELOVALA JE U PROJEKTU „ SMANJIMO BACANJE HRANE U VRIJEME PANDEMIJE COVID 19 „

27. travnja 2021.

Provedena je debata: Jesmo li kao potrošači solidarni kada je u pitanju otpad od hrane i doniranje ?

Debata je održana 26.04. 2021. u 17 sati, našu školu predstavljala je  učenica Ena Mađarević iz razrednog odjela 4. Ekonomske. Učenica se odlično pripremila i izvrsno snašla u debati koristeći prezentacijsko komunikacijske  sposobnosti u obrani svojih stavova o bacanju hrane. Kod sudionika je probudila svijest i solidarnost kako pomoći stotinama gladnih i beskućnicima. U EU se procjenjuje da se 20% proizvodnje hrane gubi ili baca, dok 55 milijuna ljudi ne može priuštiti kvalitetan obrok svaki dan. Debata je trajala ukupno 60 minuta, a sastojala se od govora pojedinih govornika te unakrsnih ispitivanja u kojima se susreću članovi suprotstavljenih ekipa. Na kraju, sudac odlučuje koja je ekipa bolje obranila svoje vrijednosti i u većoj mjeri dokazala kako argumenti suprotne strane ne stoje. Pobjednik debate  ovoga puta bila je predstavnica SŠ Valpovo, Ena Mađarević. U jakoj konkurenciji sudjelovalo je 7 škola sa područja RH.

U argumentiranoj otvorenoj raspravi, u kojoj se sučeljavaju dvije suprotstavljene strane – afirmacijska i negacijska rezultati su sljedeći:

  1. Ena Mađarević, SŠ Valpovo, Valpovo
  2. Jana Kic, II Gimnazija , Zagreb
  3. Marko Šeper, Gimnazija, Vukovar
  4. Ana Babić, Gimnazija Matija Mesić
  5. Luka Ujdur, Gimnazija, Metković
  6. Lovro Grdinić, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir
  7. Josipa Raptavi, Obrtničko- industrijska škola

Projekt „ Smanjimo bacanje hrane u vrijeme pandemije COVID 19 „ je podržan s 4.930,00 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Ovaj sadržaj omogućen je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova . Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Centar za edukaciju i informiranje potrošača i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Učenicu su pripremili i sudjelovali u edukaciji Zdrava hrana i  Projektu „ Smanjimo bacanje hrane u vrijeme pandemije COVID 19 „Profesori Ekonomske grupe predmeta u SŠ Valpovo.