SREDNJA ŠKOLA VALPOVO – DOMAĆIN ERASMUS PROJEKTA KA2 A.R.T.I.S.T.

SREDNJA ŠKOLA VALPOVO – DOMAĆIN ERASMUS PROJEKTA KA2 A.R.T.I.S.T.

17. siječnja 2022.

Naša je škola bila domaćin Erasmus projekta KA2 – A.R.T.I.S.T. (Art Rallies Together Internationally with Students and Teachers) od 10. do 14. siječnja 2022. g. u sklopu kojega sudjeluju zemlje partneri: Turska, Poljska, Španjolska, Italija, Švedska i Hrvatska. Glavna je tema gotika. Koordinatori su projekta profesori Krunoslav Vukelić i Jasna Vuković.

U ovom su projektu sudjelovali i pomagali naši vrijedni učenici koji su svojim idejama doprinijeli mnogobrojnim aktivnostima, a to su Luka Vukelić, Ema Vujičić, Sara Mabić, Matea Kolesarić, Nea Pohižek, Ana Jelkić, Katarina Torjanac, Petra Cvenić, Lucija Huis, Tina Mihaljević, Ivan Matijanić, Luka Šimić, Lara Palčok, Karla Cvetković i Magdalena Friščić.

Našim smo partnerima u projektu, učenicima i njihovim profesorima organizirali brojne aktivnosti počevši od likovnih radionica pa sve do obilaska raznih kulturnih dobara i znamenitosti grada Valpova, valpovačkoga dvorca, parka, rodne kuće prosvjetitelja Matije Petra Katančića i drugih objekata.

Prvi je dan bio u znaku upoznavanja, prezentiranja i predstavljanja grada Valpova u okviru slavonske regije i Srednje škole Valpovo gdje nas je dočekala ravnateljica Svjetlana Kalpić  te smo zajednički obišli školski prostor, učionice i kabinete.  Održane su dvije likovne radionice pod vodstvom umjetnice Sabine Novoselić. Prva je tema radionice bila nadrealističko slikarstvo koje se radilo tehnikom grataž, a druga je bila vlastita interpretacija prema predlošcima poznatih svjetskih slikara kao što su Vincent van Gogh Zvjezdana noć i Suncokreti, Edvard Munch Krik i Picasso Djevojka pred ogledalom te Grant Wood kao predstavnik američke gotike. I naši su učenici održali jednu kiparsku radionicu u kojoj su gosti trebali izraditi vukovarski vodotoranj i Vučedolsku golubicu od glinamola prema trodimenzionalnom predlošku.

Osim brojnih i bogatih aktivnosti, organizirali smo i putovanje na Plitvička jezera gdje su naši gosti mogli uživati u prekrasnome zimskom ugođaju prirode i slapova. Po povratku iz Plitvica, posjetili smo Zagreb. Najviše smo se zadržali razgledavajući   neogotičku zagrebačku katedralu, stradalu u nedavnom potresu 2020., te središnjega Trga bana Josipa Jelačića.

Posjetili smo Osijek, osječku konkatedralu Svetoga Petra i Pavla te glavni Trg Ante Starčevića i fontanu na kojoj nas je dočekala jedna od poznatih osječkih udruga za razvoj zajednice Kreaktiva. Obišli smo osječku Tvrđu kao posebnu kulturno-povijesnu znamenitost uz koju su vezani brojni gradski događaji. Završnu i oproštajnu večer s našim gostima, partnerima u projektu A.R.T.I.S.T. proveli smo u Baranji uz svečanu podjelu priznanja učenicima i profesorima za vrijedan rad i sudjelovanje u ovom umjetničkome projektu.

Jasna Vuković i učenici

Wordpress Gallery Plugin Free