SPORTSKE AKTIVNOSTI U VELOM LOŠINJU ZA UČENIKE SA ZDRAVSTVENIM TEŠKOĆAMA

SPORTSKE AKTIVNOSTI U VELOM LOŠINJU ZA UČENIKE SA ZDRAVSTVENIM TEŠKOĆAMA

27. kolovoza 2018.

Uz pomoć Zajednice športskih udruga grada Valpova, a na inicijativu profesora tjelesne i zdravstvene kulture Darka Bošnjaka učenici sa zdravstvenim teškoćama odlaze u Veli Lošinj.

Riječ je o projektu: Ljetna športska škola u prirodi – obuka neplivača i slabijih plivača i korektivna gimnastika za učenike sa zdravstvenim poteškoćama financiranog od strane Središnjeg državnog ureda za šport.

U Srednjoj školi Valpovo već duže vrijeme potiče učenike na bavljenje sportskim aktivnostima posebno onih učenika koji imaju određene zdravstvene probleme.

Učenici i profesori u Veli Lošinj odlaze 26. kolovoza , vraćaju se 03. rujna 2018., a bit će smješteni u odmaralištu grada Valpova uz prehranu u obližnjem restoranu.

U program je uključeno 27 učenika od 1. do 3. razreda srednje škole ( 15-18 godina ) uglavnom neplivači i slabiji plivači te učenici sa određenim zdravstvenim poteškoćama.

Izvođenje sportskog programa provodit će profesori tjelesne i zdravstvene kulture Darko Bošnjak, Slavko Golik, Boris Šimić, Radmila Pjevac, a pedagoginja škole Zdenka Lončarić će provoditi odgojno- obrazovne sadržaje.

Profesori tjelesne i zdravstvene kulture posebno su motivirani činjenicom da gotovo 15 % učenika svake školske godine budu djelomično ili potpuno oslobođeni izvođenja programa tjelesne i zdravstvene kulture.

Pored tog podatka, anketiranjem učenika o bavljenjem sportskim aktivnostima utvrdili su da ih je sve manje uključeno u neku sportsku udrugu, a često zapanjuje podatak da je veliki broj učenika slabih plivača ili čak neplivača.

Ove godine u školi su pokrenuli Vježbaonicu ( projekt HŠŠS-a ) i korištenje Mogy aplikacije u izbornu nastavu tjelesne i zdravstvene kulture i zaključili da postoji interes učenika za tjelesno vježbanje samo ga treba dodatno poticati.

Program sadrži različite tjelesne aktivnosti ( obuka neplivača i slabih plivača, korektivna gimnastika, bavljenje sportskim aktivnostima u prirodi, izleti… ) u cilju poticanje na tjelesnu aktivnost kao zaštitu zdravlja – prevencija pretilosti i svih oblika rizičnog ponašanja mladih, – poboljšanje zdravstvenog statusa učenika- stvaranje zdravih životnih navika, povećanje interesa za tjelesnom aktivnošću kod učenika, stvaranje navika cjeloživotne tjelesne aktivnosti, osposobljavanje učenika za vođenje brige o vlastitomu zdravlju, prepoznavanje i razumijevanje zakonitosti o utjecaju tjelesnoga vježbanja na pojedine dimenzije antropološkoga statusa, prepoznavanje i osvješćivanje važnosti redovitog i pravilnog održavanja higijene, stjecanje zdravih prehrambenih navika i sl.

Osim ravnateljice Srednje škole Valpovo Svjetlane Kalpić, cijeli je projekt podržao gradonačelnik grada Valpova Matko Šutalo uz djelatnike Valpovačkog poduzetničkog centra te Alenko Bajer predsjednik Zajednice športskih udruga grada Valpova koja je nositelj cjelokupnog projekta.