RADIONICE PRUŽANJA PRVE POMOĆI

RADIONICE PRUŽANJA PRVE POMOĆI

1. prosinca 2018.

Učenice naše škole i članice Mladih Crvenog križa Valpovo, Vanessa Stuparić, Elena Abramić, Matea Dombaj, Patricija Poljak i Sanela Buljan, održale su radionice pružanja prve pomoći u sljedećim razredima: 1. EK, 1. EL, 3. OG A, 3. OG B, 3. EK.

Tijekom radionica učenice su izložile prezentaciju i demonstrirale pružanje prve pomoći unesrećenoj osobi. Za početak su nam objasnile kako treba izgledati poziv Hitnoj pomoći te koje je informacije pritom važno dati. Zatim su nam demonstrirale pristup unesrećenoj osobi, a ostatak sata važne zahvate i načine imobilizacije pojedinih dijelova tijela. Neki od učenika dali su svoj doprinos radionici dobrovoljno se javljajući za modele unesrećenih osoba. Ostali su imali priliku sami izvesti neke od vrlo važnih zahvata, kao što su besvjesno stanje i bočni položaj, masaža srca, davanje umjetnoga disanja, zaustavljanje krvarenja, upotreba zavoja i trokutne marame, imobilizacija. Zahvaljujemo djevojkama na zanimljivoj i poučnoj radionici te na uloženom trudu i vremenu koje su izdvojile za nas. Djevojke su promovirale rad Crvenog križa i pozvale nas da im se pridružimo.

Ishodi radionica su ovladavanje osnovnim zahvatima u pružanju prve pomoći, koji pomažu u spašavanju života i smanjivanju posljedica ozljeda te razvijanje humanih vrednota.

 

Labina Đuranić, 3. OG A