PROJEKT „10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA“

PROJEKT „10 ŠKOLA – 10 UMJETNIKA“

21. prosinca 2023.

Učenice Mia Jelkić i Nora Pastulović  su u četvrtak  14. prosinca 2023. godine, s profesoricom Marijom Jelkić otputovale u Zagreb u posjet Galeriji Klovićevi dvori kako bi sudjelovale u projektu „10 škola – 10 umjetnika“. Učenica Stela Vileta također je sudjelovala u navedenom projektu, ali zbog iznenadne bolesti nije mogla ići u Zagreb. Kao i prethodnih godina putovanje vlakom bila je neizbježna avantura. Bile smo smještene u hostelu The Dots u blizini Zrinjevca te smo također posjetile zagrebački advent.

U skolpu ovoga projekta razgledali smo izložbu Ivan Meštrović – retrospektiva, u povodu  140. godišnjice njegova rođenja. U Galeriji Klovićevi dvori priređena je impozantna  izložba sklulptura najvećega hrvatskog umjetnika svjetskoga glasa, kipara, arhitekta, slikara i pisca Ivana Meštrovića, jednog od najslavnijih Hrvata svih vremena.

Naša tema bila je „Sakralno u djelu Ivana Meštrovića“. Naime, Ivan Meštrović  rođen je u Vrpolju 15. kolovoza 1883.,a umro je 16. siječnja 1962. u South Bendu, Indiana, SAD.  Svoje je djetinjstvo proveo u selu Otavice kod Drniša u Dalmaciji. Bio je najistaknutiji hrvatski kipar u 20. stoljeću i jedan od rijetkih naših umjetnika čije je djelo u svoje vrijeme doživjelo svjetska priznanja. Pisao je biblijske psalme i religiozne sastave. Najbolja Meštrovićeva religiozna djela su skulpture i reljefi izrazitog ekspresionističkog stila. Dubio je reljefe s biblijskim prizorima i započeo niz velikih ploča ciklusa Života Kristovog, stilski vrlo raznolikih, a kvalitetom vrlo neujednačenih. U Crkvi svetog Križa u Splitu (koja je ujedno i grobnica obitelji Meštrović) nalazi se 28 drvenih reljefa koje je izradio  Ivan Meštrović među kojima su: Žalosni i Veseli anđeli, Gospa s anđelima, Polaganje u grob, Isus uzima križ, Ne dotiči me se (Isus i Magdalena) i mnogi drugi.

Osim što je radio u drvu, Meštrović je u mramoru isklesao Rimsku Pietu za koju je pronašao inspiraciju kod Michelangela. Brončana Pieta nalazi se u Vatikanskim muzejima, a mramorna skulptura nalazi se u bazilici Svetog Srca na Sveučilištu Naše Gospe u Indiani u SAD-u gdje je bio profesor.

Možda najpotresnije Meštrovićevo djelo je Job koji je nastao dok je Meštrović  bio u zatvoru.  Oblikovao je zgrčeni akt u stanju proklinjanja.  Lik pravednika Joba prikazan je pogleda uprta u nebo zabačene glave, zgrčenih ruku, nemirne i titrave površine. Brončana skulptura tragičnog lika Joba jedno je od najosjećajnijih Meštrovićevih djela, nastalo upravo u trenutcima njegovih osobnih nedaća.

Raznovrsnost Meštrovićeva okusa pokazuje i, možda njegovo najpoznatije djelo, Povijest Hrvata ( Moja majka), koja je izrazite trokutaste simetrične kompozicije, a postavljena je pred zgradu Sveučilišta u Zagrebu (Pravni fakultet).

Godine 1905. nastaje najslavnije djelo Ivana Meštrovića Zdenac života postavljen ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u kojem su vidljivi impresionistički, simbolički i secesijski likovni elementi. Ovo djelo prikazuje prolaznost života, ali slavi život, ljubav i obitelj.

Svojevremeno je o Meštroviću pisao i veliki hrvatski pjesnik Tin Ujević i rekao sljedeće: „Sjećam se sa kakvim smo poštovanjem kao djeca u gimnaziji gledali na betovensku glavu Ivana Meštrovića, dojučerašnjeg pastira.“

Ivan je Meštrović svojim ogromnim kiparskim opusom ostavio trajni trag voljenom hrvatskom narodu.

Muzejsko – edukativni projekt „10 škola – 10 umjetnika“ pokrenula je 2004. godine viša savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti dr.sc. Ivana Rončević Elezović. Raznovrsnost izbora tema i aktivnosti, odlična organizacija i vrhunsko prenošenje znanja, samo su neke od činjenica opstojnosti ovoga projekta.

Mia Jelkić, Nora Pastulović i Stela Vileta

Wordpress Gallery Plugin Free