POSJET ILOKU I VUKOVARU

POSJET ILOKU I VUKOVARU

18. listopada 2021.

U subotu (9. listopada 2021.) učenici drugih razreda Srednje škole Valpovo posjetili su Ilok i Vukovar. Na izlet su išli učenici 2. EK, 2. EL, 2. OG a i 2. OG b razrednog odjela, a izlet su organizirali njihovi razrednici: Kristina Najcer Bračevac, Vlatko Vujnovac, časna sestra Vlatka Bratinšćak i Vesna Kajganić.

U Iloku, najistočnijem hrvatskom gradu, posjetili smo franjevačku crkvu svetoga Ivana Kapistrana i od svećenika koji nas je ondje kao domaćin dočekao poslušali zanimljivu priču o Iloku, crkvi u kojoj se nalazimo i svetcu kojemu je crkva posvećena.

Nakon toga kratko smo uživali u pogledu na Dunav sa srednjovjekovne iločke utvrde, a potom smo posjetili ladanjsko imanje Principovac nedaleko od Iloka. Nakon obveznoga fotografiranja za Instagram, Facebook, internetsku stranicu Škole i privatne fotoalbume uputili smo se u Vukovar.

U Vukovaru smo uz stručno vodstvo kustosice obišli Muzej vučedolske kulture i ostali zatečeni razvijenom vučedolskom kulturom iz razdoblja eneolitika koja se na ovom prostoru pojavila prije čak 5 000 godina. Zatim smo dobili slobodno vrijeme za kavicu, ručak i samostalni obilazak središta grada Vukovara. Na kraju smo posjetili Vukovarski vodotoranj, simbol otpora grada Vukovara u Domovinskom ratu. Popeli smo se na njegov vrh i bili nagrađeni veličanstvenim pogledom na grad Vukovar, Dunav i ravnicu koja se prostirala svuda oko nas.

Bio je ovo jedan lijep, ugodan i sadržajan izlet. Jest da nam je kiša koja je povremeno rominjala malo kvarila ugođaj, ali s kišobranom u ruci i suncem u srcu, ništa nam nije moglo ovaj dan pokvariti.

Nakon što dvije protekle godine nikamo nismo putovali zbog pandemije uzrokovane korona virusom, zahvalni smo na ovome izletu, druženju i zajedništvu koje smo danas pokazali i već se radujemo nekoj novoj zajedničkoj avanturi.